Usah dirayu pada yang tak sudi

Salam pertemuan,

Sepanjang hari ni dok menunggu peluang untuk merapat sembah bos besau. Malangnya dia sebok plak memanjang. Huhu. Suspennya masih belum berakhir. Kata orang, Penantian itu satu penyeksaan. Orang kata la kan..

Crita Flash Back: Ari Jumaat lepas saya dah antar notis kat bos kecik. Notis berhenti keje. Lepas explain sume kira dah setlle ngan bos kecik, tetiba bos besau call. Aduh2.. Lama la jugak sesi disental oleh bos besar. Segala peristiwa sejak interbiu dulu di ungkit kembali. Kata2 terakhir, pikir masak2 masa weekend then ari Isnin kene merapat sembah.

Al-kisahnya, weeken saya bersukaria bersama member yang datang dari KL. Kisah sedih sebenarnya, pegi air terjun kat Teluk Bahang tapi nak kata air terjun, sedey jerk. Air parit kat blakang rumah tu terjun lagi tinggi. :-P

Kredit: Gambar entry kali ni ialah permandangan dari luar keretapi. Curik member punyer. Mekasih Fizi.

Iklan: Persatuan peminat keretapi sekarang tgh carik ahli di setiap negeri. Kalo ada sape yang minat keteapi, yang fanatik pasal keteapi leh bagitau. Nnti saya boleh introduce dengan orang kuat persatuan tersebut.

Sambung balik kisah tadi, Brenti kerja kali ni saya dapat rasakan cabarannya. Kalau dulu, saya dapat blah dengan hepi sekali. Tapi kali ni… ada sentimen2 perjuangan diselitkan, cerita kisah segala harapan tinggi menggunung. Aduh2. Bos2 Melayu sume datang offer pindah masuk bawah derang dengan andaian keje sekarang ni terlalu tertekan. Sesungguh, rasa tak sampai hati dan keberatan tu memang ada. Namun jeritan hati.. Nekad.. dah pikir masak2 dah. Dan saya ni pulak jenis yang bila dah buat keputusan, susah nk tarik balik. Tapi.. musti kene saiko esok nih.. Huh.. :-(

Kita selalu berharap semua orang menghargai kita, menpercayai kebolehan kita, mengharapkan keupayaan kita, memerlukan kita namun.. bila tiba saat sebegini, kita akan mengharapkan diri ini tak diperlukan, dapat pergi tanpa rasa bersalah, tiada sapa akan kecewa dengan keputusan kita. Hurm..

Mungkin perumpaan yang boleh saya terangkan. Selalunya kita mengharap semua orang sukakan kita, perlukan kita dan menghargai kita. Namun bila kita terpaksa mengecewakan hati orang lain dan kita tahu bertapa teruknya rasa bila buat orang kecewa, kita akan berharap tiada orang yang akan menaruh perasaan pada kita.

Sehingga bertemu lagi…

-Fuad-

Luahan hati: Terima kasih Dato’ K kecik dan Dato’ K besar kerana memahami. Tinggal Dato’ Tripple H je lagik. I wish smart and experience people know how to respect others decision.

About these ads
Explore posts in the same categories: Saja2

22 Komen di “Usah dirayu pada yang tak sudi”

  1. zac Says:

    uiksss.. nak berenti kejer erkk..?? kukuh ka alasan tue..??? karang nih payah nak cari kejer kan.. tapi kalo hati tak senang ngan kejer sekarang tak kan nak tungukan??

  2. amoi Says:

    hai…nak berhenti??
    betul kata zac tu..kalau hati dah tak happy baik berhenti..
    I hope you will happy withl ur next job…

  3. azreen Says:

    ermm…kena saiko? ihihi… tetapkan pendirian!

  4. cikgu azleen Says:

    apa-apapun bila buat keputusan mesti tanya hati.. orang lain boleh cakap apapun tapi in the end yang akan menerima kesan (tak kire baik atau buruk) dari perbuatan kita adalah kita sendiri – the guy in the mirror.. mcm me dulu nak berenti keje, sume orang marah-marah dan kata macam-macam.. except my husband yang beri sokongan sepenuhnya atas apapun yang me nak buat.. tapi until today, I still feel that my action quitting tuh is the best decision i’ve taken at that particular time.. even if I could turn back the time, I would still do the same thing..

  5. aku Says:

    zac, payah cari keje pe.. encey Fuad kita ni dah carik keje sblom blah :) ye tak?

  6. amokdemanis Says:

    Fuad,
    1. rejection is normal.
    2. accept no.1 and u’ll be happy.
    look at the other side of the fence. many more will accept us.

  7. walikard Says:

    saya ada pengalaman macam tuh..bos saiko baikk punya…saya dah start kat tempat baru pun dia dok call suruh keje balik kat tempat dia…tapi tulah, jangan dirayu pada yang tak sudi :-)

  8. jeff Says:

    fuad .. kalau kau dah decided nak resign sure kau dah ada back up plan kan. as long as it works ok lah. Wishing you best of luck bro.

    salam

  9. Shamsul Says:

    Fuad,

    Welcome to Invensys family? This change is for your own good.
    Ex-awek kau ada kat sini, 3 weeks, buat FAT…….. oppsssssss.

    Shamsul
    Singapore

  10. Melayu Boleh Says:

    Cantik gambar kat keretapi tu… Semoga berjaya dengan perancangan Fuad untuk masa hadapan…. Fuad buat pe lepas berhenti ni?

  11. Fuad Says:

    Zac: Betol2.. Hati musti slalu hepi. Tapi state of mind jek sume tu. heh.

    Amoi: Tenkiu Moi.. Kelak mun kamik pegi Bintulu ya.. Leh blnje makan. Aku sik nangga lagi husband ko. Uh uh. Lain macam jek aku klakar Srawak tok..

    Azreen: Tak kene saiko pon. Kechewa…

    Aku: Heh. Aku x suka ambik uncalculated risk. :-P

    Amok: Accept rejection. Luv u mantra dude.. Thanks..

    Walikard: :-)

  12. Fuad Says:

    Jeff: Mekasih brader. Wishing you happy always..

    Shamsul: Uh.. Ko telah mengguris perasaan aku Shamsul. I’m struggling to forget someone here. Please consider my feeling okay. Heheh.. Gurau jek. Kem salam rindu buat dia. ;-)

    Melayu Boleh: Keje kat tempat lain plak.. heh

  13. Zairol Hasri Says:

    Company Lain: Mr X.. Betul ke you nak resign? Please.. fikir masak-masak.. you amat diperlukan kat sini bla3..
    Company Aku: No problem.. Kalau u sorang resign 10 lagi dok berebut tunggu nak kerja sini..
    Tepuk Dada tanya Minda :-(

  14. amoi Says:

    aku setuju pa roy kata kan…
    tapi aku pasti you know what you did.
    fuad..bila ko gi btu aku tagih ya..(belanja makan) hehe
    anywhere kalau ada rezeki ko akan meet my hubby.. :-)
    don’t worry be happpy

  15. aminbakish Says:

    semoga keputusan yang kau pilih itu adalah yang terbaik. Selamat Berjaya!! :)

  16. fiq Says:

    heheheh. aku xtau nak komen pe. =]

  17. akirasuri Says:

    huhu. selamat berhenti kerja dan bekerja ditempat baru.

    ehem.

  18. chot Says:

    harap keputusan menukar kerja biarlah tepat..jgn fikirkan org lain..cuba tanya diri sendiri…aku dah berpengalam bekerja hampir 10 company…hehe

  19. e-one Says:

    sedih la ko nk pegi… tinggal la aku sorang2 kt kompeni kita ni… dah takde teman utk aku bercerita + kutuk2 bos kita… hehehe… i m very hepi coz u r going 2 do something that will make u very hepi :)

  20. linn_comel Says:

    tukar tempat baru,..tukar angin baru dan semangat keje baru..gud luck

  21. Fuad Says:

    Zairol: Hahak. Kalo anak buah ko mintak resign ape reaksi ko roy? Harap business ko makin maju dan bertambah anak buah.. :-)

    Amoi: Okay. Settt..

    Aminbakish: Mekasih..

    Fiq: Ko memang.. Heh..

    Akirasuri: Sakit tekak lagi?

    Chot: Hehe. Power betol rekod ko. Tabik tuan Chot..

    E-one: Dan dan sedey. Takpe. Nnti leh kutuk lagi pakai skype. Haha..

    Linn: Tenkiu.. :-)


  22. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.

    I have read this put up and if I may I wish to counsel you some interesting things or advice.

    Maybe you can write subsequent articles regarding this article.
    I want to read even more things approximately it!


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: