Bapak aku orang kaya…

Salam pembaca Almari Buku,

Sebelum meneruskan post hari ini ingin saya tegaskan tajuk diatas tidak mewakili pengarang bolg ini. Ok… Rich Dad Poor Dad ialah buku kesukaan saya. I wish I had read it earlier. Selain buku, saya ada audio book dan game CASHFLOW (sape nak softcopy bleh contact saya, free of charge).

Sebelum teruskan, saya selalu terdengar statement “orang malaysia malas membaca”. Sebagai usahawan yang sentiasa mencari peluang apa reaksi anda? Soalan saya, adakah mereka (merujuk orang Malaysia) juga malas mendegar? Kalau tidak, jawapannya ialah Audio Book. Walaupun saya ni rajin membaca buku, ehem ehem😛 saya juga suka mendengar audio book. Sebab utama nya, sambil drive boleh dengar (AMARAN..! Jangan sekali2 cube membaca buku sambil memandu walau serajin mana anda sekalipun), sambil wat kerja kat office pon boleh dengar, kalo convert mp3, masa jogging pon boleh menuntut ilmu guna audio book. Satu pasaran yang menarik utk diterokai🙂

 Berbalik kepada Rich Dad Poor Dad, Robert Kiyosaki menceritakan 6 asas penting untuk jadi kaya. Straight to the point, 6 perkara asas tersebut ialah:

  1. Orang kaya tidak bekerja untuk duit (The Rich Don’t Work for Money)
  2. Kenapa pengetahuan kewangan itu penting? (Why Teach Financial Literacy?)
  3. Usahakan Perniagaan Anda Sendiri (Mind Your Own Business)
  4. Cukai dan Syarikat Korporat (The History of Taxes and Power of Corporations)
  5. Orang Kaya Mencipta Duit (The Rich Invent Money)
  6. Kerja utk Belajar, Bukan utk Duit (Work to Learn-Don’t Work for Money)

Bagi saya, untuk anda memahami 6 asas ini pemikiran yang matang tidak diperlukan. Saya dah cuba explain kat adik saya yang belajar di tingkatan 3 dan darjah 2, mereka dapat memahaminya (dengan bantuan permainan CASHFLOW – diorang tu kaki game).

Jadi, pelajaran pertama jgn kerja utk duit. Heh.. tak logik bukan? Belajar bertahun-tahun (kalo kat UTP, Engineering course 5 tahun tu..lama tu.. tapi masa belajar mmg best heheh.. :-)) mestilah nk kerja dapat gaji besar. Dengan mindset tersebut, percayalah gaji anda takkan cukup. Mulai hari ini, niat pergi kerja bukan utk duit, kalo nak duit jugak, rujuk asas nombor 2 dan 3. Itu kita akan bincangkan pada post2 akan datang.

Orait, itu perbincangan utk kali ini. Satu pelajaran yang saya dapat kat pasar malam semalam, jangan bukak gerai anda dekat center of attraction akibatnya anda tak dipedulikan huhu.. Semalam ada pakcik jual obat dok sebelah.. isk..isk..isk..

Teringat plak petua masa kat U dulu, jangan jalan dengan orang yang lagi hensem dari anda, kalo tak anda akan ‘tenggelamhahak😛

-Fuad-

Explore posts in the same categories: Buku Keusahawanan, Buku Motivasi, Ulasan Buku

19 Komen di “Bapak aku orang kaya…”

  1. akirasuri Says:

    wah bijaknya adik-adik awak..huhuhu….

    fuad ada buku tak berkaitan dengan dinar emas??

  2. surfaddict Says:

    herm..kira nyer skang full time jual ice blended lah yerk..tahniah2..pasal buku tu dah baca dan mmg ok..lagi satu lebih senang nak jual kalau kita bg top up mcm awak buat tu..saya sebagai student mmg suke mcm tu..freeze…

  3. cikguonline Says:

    Macam mana cara nak dapatkan game CASHFLOW (sape nak softcopy bleh contact saya, free of charge ?

    ni email saya ideabisnes@gmail.com

  4. fiq Says:

    salam! bagus blog ni, harap teroskan.info bagus dan berguna, secara peribadi nye, saya mmg mempunyai masalah dalam bab ni, diharap boleh bagi tunjuk ajar, hoohohoho, salam kenalan.kalo nak tolong lebih2 sket pon xpe.lagi bagus =p

  5. Labanon Says:

    Saya memang setuju betul dengan kata awak Fuad… namun saya cadangkan awk juga kene baca e-book sayer😀 dengan harga promosi.. http://ideabisnes.d3ly.com/

  6. dayah Says:

    fuad, psr mlm kt sg dua ari sabtu…cuba2 lah nnt…
    gimme ur fon no..(send to my emel ke :p ) nnt sng nk kontek ms kt png..nak ngenen iced blended,ekekeke

  7. Fuad Says:

    Akirasuri : takdelah buku pasal dinar emas. Tapi dulu ada member kasik info gak pasal dinar emas ni sebab ramalan dari Syeikh Imran Nasir ckp paper money will be useless soon. Nnti cube carik balik info tu.

    Surfaddict : tak full time. Siang keje kilang, malam keje jual iceblended. Praktikkan nasihat robert kiyosaki. Mind your own business🙂

    Cikgu & Dayah : Dah send email. Hope too hear from you guys soon.

    Fiq: Thanks for the support. kalo ada suggestion nak improve blog ni, amat2 dialukan.

    Lebanon: Actually dah beli 40 panduan buat wang ni. Mungkin pelanggan awak yang jual x tahulah. Tapi saya beli tu RM20 and takda bonus hebat yang awak tawarkan. Rugi2😦 Apapun good e-book. Saya amat sarankan kat sape2 berminat nak jana duit dari rumah, belilah e-book ni http://ideabisnes.d3ly.com/

  8. Ciko Says:

    Mr. Fuad,
    Hr nie first time saye masuk blog awak nie…
    Mmg blog yg menarik…
    Saye pun nak jgk try game CASHFLOW tue..
    Harap awk boleh send kat saye…

  9. Fuad Says:

    No problemo Ciko. Tapi tulun bg address rumah kat email : ahmadfuad.ibrahim@gmail.com

  10. weera Says:

    en fuad,

    an interesting blog. teruskan usaha anda. insyaallah saya akan visit selalu sbb saya berminat ngan personal financial nih…

    btw, boleh tak forwardkan softcopy cashflow tuh kat saya? tuh game robert kiyosaki kan?

    tq

  11. Fuad Says:

    weera: Check email…

  12. jon Says:

    salam,
    nak gak game cahflow tu leh?…email to umbroevox@yahoo.com…tq

  13. AZMI Says:

    assalammualikum fuad…nice job..terkejut juge dengar u ada audio dan soft copy untuk cashflow.. saya juga berminat untuk dapatkan

    email saya sahabat_marketing@yahoo.com

    terima kasih..semoga fuad dimurahkan rezeki

  14. Mohamad Azuan Says:

    saya nak audio book dan game CASHFLOW

  15. idan Says:

    saya nak jugak game cash flow tu boleh ke..

    e-mail saya w.shahir@gmail.com

    thanx

  16. kayrules Says:

    Brooooooooo..Fuad

    minta tolong kasi saya GAME cashflow bleh..
    email: hellokays@yahoo.com

  17. wan Says:

    saya nak jugak game cash flow tu boleh ke..

  18. mohdin Says:

    menarik gak cgr cerita nih..hmm kalo bleh nk gak la game cashflow tu si Fuad..makacih

  19. khawarizmi Says:

    salam..interesting blog nie!
    ulasan buku pn best..teruskan pembacaan n kongsi maklumat. All the best!
    sy jga nk game CASHFLOW 2 bole?..tq


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: