Misteri Ibu Duit

Salam pembaca semua,

Apa itu ibu duit? Dalam kepercayaan masyarakat melayu dulu, ibu duit ni dipercayai mampu ‘beranak‘. Saya tak tahulah samada dari segi economical biology memang duit mampu beranak ke tidakšŸ˜› Tapi orang dulu2 (mungkin sekarang ada lagi ke tidak, wa Allah hu a’lam) ada yang memuja kubur la, bertapa la, panjat gunung dan macam2 lagilah untuk dapat ibu duit. Kalo dapat ibu duit RM100 agaknya senanglah nak dpt RM100 sehari. Kalo dapat currency USD atau EURO lagi la best kan.. heh..

Persoalannya, wujudkah ibu duit ni? Percayakah anda jika saya katakan anda boleh miliki ibu duit? YA..!! Anda Boleh. Anda tak perlu panjat gunung atau bertapa, apa yang anda perlu tahu ialah pengurusan kewangan. Anda perlu tahu apa itu ‘Asset‘ dan ‘Liability‘. Senang bukan? Ibu duit anda ialah dinamakan asset.

Apakah itu asset dan liability. Dalam buku Rich Dad Poor Dad, Robert Kiyosaki menjelaskan dengan tepat.

Asset – Apa yang anda miliki yang menjana wang untuk anda setiap hari/bulan/tahun.

Liability – Apa yang mengurangkan wang anda setiap hari/bulan/tahun.

Jelas bukan? Contoh asset ialah business anda, rumah sewa, pelaburan unit trust (yang untung saje), kebun durian anda dan sebagainya. Yang penting, boleh mendatangkan duit walau anda lepak tengok TV kat rumah je. Contoh liability ialah rumah yang anda tinggal, kereta yang anda naik, utang2 kad kredit, dan ape saje yang mengurangkan duit anda walau anda nak atau tidak.

Oh..terlupa pula saya, topik hari ini merujuk kepada asas kedua untuk jadi kaya dari buku Rich Dad Poor Dad iaitu Kenapa pengetahuan kewangan itu penting? (Why Teach Financial Literacy?)

Secara teorinya makin byk ibu duit anda (asset) makin cepatlah anda kaya dengan syarat liability anda mestilah dikurangkan seminima mungkin. Anda akan dapat pelajari konsep penting ni dengan lebih mendalam melalui game CASHFLOW.

Sebelum berundur, saya nk ceritakan pengalaman saya minggu lepas. Saya pergi service kereta buruk saya (kalo jumpe Opel Kadet kaler biru dgn barang2 pasar malam kat Penang tu, takda orang lain lah tu.. :-P) kat satu workshop dekat Batu Maung. Kebetulan abang si Pomen merangkap Tokey workshop tu adalah peniaga Pasar Malam Cina. Rancak jugak kami berbual tentang business ni. Satu point yang menarik dari dia.

“Olang melayu ini pandai la. Orang bikin Yong Tau Fu dia bikin, orang bikin Char Koay Teaw dia bikin, nnti suma orang cina bikin melayu boleh bikin.” Saya setuju dengan dia, jika anda ingin mulakan bisnes pasar malam apa kata anda melayukan masakan cina yang memang terbukti mendapat sambutan hangat dikalangan orang melayu (Make sure halal aaa tauke). Dia ada ajar saya satu masakan cina yang stakat ni hanya sorang melayu kat Bukit Mertajam jual di Pasar Malam dan mendapat sambutan hangat tapi saya ni bab2 masakĀ tak terer sgt.. heh.. terlepas satu peluang keemasan.

Sape yang minat bab masak2 ni apa kata mulakan survey anda hari ini juga…Ā 

-Fuad-

PS: Sorang membe saya kataĀ Bak Kut Teh sedap (bukan yang b*** tapi ayam punyer :-P)

Explore posts in the same categories: Perkongsian Pengalaman

18 Komen di “Misteri Ibu Duit”

  1. fiq Says:

    um, macam berminat nak tgk game cashflow tu, camne nakk dapatkan? hohohohoh

  2. akirasuri Says:

    huhuhu…kalau mahu mencari ibu segala duit jawapannya adalah dinar emas…ada nilain intrinsik yang sangat tinggi dan lebih stabil berbanding matawang biasa…fuad boleh jadi kaya barangkali…dinar emas laku walaupun fuad bawa ke luar negara tidak seperti matawang kertas yang hanya laku di negara itu sendiri sahaja contoh kalau kita bawa wang rupiah indonesia ke Malaysia, rupiah itu tidak laku tapi berbeza dengan dinar emas, ia ada nilai intrinsik yang tinggi…

    nota budak sekolah: saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan :]

  3. cikguonline Says:

    Peniaga ni lah namanya jutawan senyap…. nampak biasa je tapi duit timbun-timbun oo…..

  4. dayah Says:

    ade perencah Bak Kut Teh dijual,ape kata cuba,ekekeke

  5. Labanon Says:

    Owh. sekarang dah paham sikit2 tetang ciri2 jutawan senyap….šŸ˜€

  6. Fuad Says:

    Fiq: Bagi alamat rumah kat ahmadfuad.ibrahim@gmail.com Next week nak start shipment ni. Jgn risau free jek. Harap manfaatkan sebaik mungkin.

    Akirasuri: Yang peliknya kenapa tak banyak negara yang sanggup guna dinar emas, hatta Malaysia sendirik.. Konpius…

    Nnti pakat jadi jutawan senyap sume. Rasanya kalo saling bantu membantu lagi cepat tercapai matlamatšŸ™‚

  7. Slie Says:

    puad,
    demo temu harta karun doh ko?
    siap bleh tulis blog..ko demo masuk streamyx?
    kalu demo dok nulis di ofis, kawe nak royat nih,
    demo on jah wi-fi bleh masuk internet..
    hehe…

    puad, kalu nok serius berniaga internet,
    jom team up dua orang…kita buat supo
    team saiful sham, azwan pun bleh tolong
    (dia budak smach)…

    kalu mung nok ebook pasal
    adsense ker, clickbank, pay pal,
    royak kak ku..aku bui ko mung

    amacam? ada berani?

  8. Fuad Says:

    Heh…kalu jupo harta karun doklah kawe krijo sie male li.. Pakai internet opis jah.. Aku no hal kalu business ni. Weekend ni mung free dok.? Kita diskas sket wat business plan dulu. Aku busy sket loni sebab arini pon baru buleh projek baru buat website untuk 1 company produce dadih powder for international market. Ni projek besar kawe baru buleh first customer. Apapun kito diskas weekn ni kalu demo free pasal business kito plok.

  9. Slie Says:

    weekend nih aku g kuantan, anak buah nikoh.
    hari nih aku singgoh rumoh aku bui cenderahati.
    ofis aku byr RM25,000 nak bg ilmu nih.
    mung fotostat nanti aku amik semula. ni kira halalnya,
    sebab ofis aku byr co. tu pun utk kegunaan org melayu.
    asal mung melayu kiro halal la….

    nak buat website bleh try hosting nih,
    website co. biasanya tak besar space,
    cukup nak terangkan produk

    http://tinyurl.com/qclog

    cuma RM35 setahun, ini harga terendah.

  10. Adin Says:

    saya ingin tahu pengertian sumber daya secara umum dan pengertian asset. Kalau boleh lengkap dengan pikiran para ahli beserta bukunya dan tahun terbit bukunya

  11. farhan Says:

    saya sangat setuju dgn pandangan awak. bykkan asset. kurangkan liabiliti. paling penting jangan berhutang.hutang yg byk punca utama ramai usahawan kita jatuh.biar pelahan maju kedepan yg penting kita stabil. biasakan beli cash.camne nak dapat kan cash.kena pandai berjimat tu je

  12. zangker Says:

    boleh ke agama lain memiliki-nya. saya berminat dengan ibu duit beanak, macam manar nak dapatkan nya.
    kalau saya membawa ke negeri lain boleh ke dia beranak lagie.
    saya berminat hendak tahu kalau ibu duit beranak sama mata wang dan nombor serial duit adalah sama sekali.
    Macam maner nak menyimpan dan setelah saya memiliknya macam maner bagi dia makan…


  13. Terrific work! That is the type of information that
    are meant to be shared around the web. Shame on the seek engines for not positioning this post upper!

    Come on over and seek advice from my web site . Thank you =)

  14. Casimira Says:

    Subscribed: Misteri Ibu Duit | Almari Buku… A yeti pressures the
    recorded cricket near the oral cavity. A purge is
    convinced? The decision goes up the guard. The certain teacher dusts off a your bed.


  15. Hey there would you mind letting me know which hosting company
    you’re utilizing? I’ve loaded your blog in
    3 completely different browsers and I must say this blog
    loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a reasonable
    price? Cheers, I appreciate it!


  16. Hi there, yup this article is really good and I have learned lot of things from it about blogging.
    thanks.


  17. I’d like to find out more? I’d love to find out some additional
    information.

  18. treat acne Says:

    Hi! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate!
    He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him.

    Fairly certain he will have a good read. Thank you
    for sharing!


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: