Mari Belajar Menulis

Salam Semua,

Satu perkara yang amat bagus untuk dipraktikkan. Belajar menulis. Maksud saya disini ialah menulis business plan. Setiap hari kita akan terjumpa banyak peluang dan idea untuk buat duit tapi ia akan hilang begitu sahaja. Oleh kerana antara hobi saya bercerita, nak bercerita sket…😉

Sejak bermain CASHFLOW E-Game, satu pengajaran yang saya dapat ialah setiap hari kita akan terjumpa banyak peluang. Cuma kita sedar atau tidak. Dan jika kita sedar pun, tiada tindakan dilakukan dan peluang itu hilang begitu sahaja. Saya mula belajar sesuatu iaitu belajar menulis. Setiap peluang yang terlintas difikaran saya atau daripada perkongsian orang lain, saya akan catat. Kemudian, pada masa lapang saya cuba kaji peluang tersebut secara mendalam dan tulis rancangan perniagaan pulak.

Walaupun peluang itu saya rasa tak mampu nak dibuat akibat banyak masalah dan rintangan saya tulis semua hold back factors utk peluang tersebut. Kalau saya jumpa sesiapa sahaja yang berminat dengan idea / peluang yang sama, saya kongsi business plan saya. Semalam, salah satu business plan saya dapat pelanggan pertama.. Apa yang saya buat hanyalah berikan business plan tersebut kepada seorang rakan yang berminat dan saya dah jadi partner dia. Belum pun sempat buat company, dah dapat pelanggan dah.. Alhamdulillah :-) Saya sungguh gembira hari ini (tambah2 lagi dah hari Jumaat.. esok cuti.. yeehaaa..)

Jadi, pengajarannya ialah:

  1. Tulis setiap idea atau peluang yang terjumpa walau sebodoh mana sekalipun.
  2. Kaji peluang anda dan jangan kedekut nk kongsi. Mungkin anda takda masa / ilmu / kemahiran utk peluang tu tapi orang yang ada boleh bantu anda
  3. Bawaklah pen kemana2 anda pergi, selain utk menulis idea ia juga berguna utk menulis no hp awek yang anda ngorat (You never know when and where you get stumble with great ladies, so do great opportunities.. heh..😉 )

Sehingga berjumpa lagi. Mulakan menulis sekarang..

Pengumuman: Kepada mereka2 yang contact saya nak Game CASHFLOW tu, Insya Allah  saya akan pos lepas merdeka. harap bersabar..

-Fuad-

Explore posts in the same categories: Perkongsian Pengalaman

21 Komen di “Mari Belajar Menulis”

  1. linn_comel Says:

    saya setuju sangat apa yang saudara tulis, saya pun kena belajar menulis juga ni..bukan apa terlalu banyak idea..tapi dah hilang sbb mals nak mencatat, so kena ubah sikap, kepada menulis idea yag datang

  2. dayah Says:

    dayah nk gak game cashflow tuh ek..
    dayah tunggu

  3. Labanon Says:

    Hohohoho nak tunggu game tu laa😉

  4. Slie Says:

    bagus jgk tu, tulis jgn tak tulis. tp kalo no tepon awek tak yah pen kot, terus masukkan dlm handphone. lagi senang, nanti redial jer..🙂

  5. Amok Says:

    Salams.
    Fuad amik kat mana e-Cashflow? Carik kat RichDad takdak pulak. If possible, pls email to me too. THANKS & warmest regards.

  6. fiq Says:

    ye ye..um..aku akan cuba fuad =]

  7. akirasuri Says:

    huhuhu wah dah ada pelanggan..bagus..saya pun nak game tu jagak la..huhuhu

  8. rozmie Says:

    A’kum fuad,
    salam perkenalan

    saya nak belajar main e-Cashflow ngan Fuad laa…
    sbnarnyer saya stay kat Bukit Gedung gakkkk
    rasa2 mcm penah jumpa….ihikkss

  9. Fuad Says:

    Saya beli E-CashFlow tu kat lelong.com. Igt kan yang ori..rupe2nyer Bukit Jambul Version. Heheh.. Kalo beli kat website Rich Dad harga dia USD99.00.

    Urm.. buat masa ni saya antar dulu 5 permintaan pertama. Next round (tggu gaji masuk.. heh) saya anta bagi yang baru mintak tu.. Satu lagi nk mintak tulun, Dayah, Amok, Akirasuri bleh bagi alamat tak kat ahmadfuad.ibrahim@gmail.com

    Rozmie.. W’salam.. tulun mesej kat 019-4117945. Right to your door step.🙂

    Fiq.. Business plan project kita tu aku tak sempat nk wat in detail lagi.. Nnti ble aku turun KL kita boleh cargas.. heheh..

  10. fiq Says:

    ya ya~ cargas!

  11. dayah Says:

    weh2..korang wat projek ape ni weh?
    aku tgh menganggur nih…nk join gak weh

  12. fiq Says:

    um..um..menarik kalau kite berbual kan?

  13. dayah Says:

    ape kata kita wat forum kt ym..jnji la kul bp kul bp tarikh bebile..ehe

  14. Labanon Says:

    Hohohoho meh kat sini satu game tu Fuad…. -_-“

  15. albiruni Says:

    Biasela manusia mudah lupa… sebab tue kena tulis…

  16. Fuad Says:

    Dayah, Fiq: My side no problem. Just bagitau jek nk bebile. Sape nak take d lead nih?

  17. fiq Says:

    ko la lead fuad. ko kira abang2 hehehheheh xp

  18. Fuad Says:

    Ok. Bleh jek. Tapi lambat sket la ye.. Sekarang ni huru hara sket hidup. rase macam Setan Gondol Beranak lapan. Nk tenangkan fikiran jap.. Balik kampung, jumpe mak bapak. Lepas tu full speed.


  19. […] Masalah paling besar ialah bagaimana nak carik pelabur dan menarik minat pelabur bila dah terjumpa. Dalam post sebelum ni (Mari Belajar Menulis), saya ada bagi satu falsafah rekaan saya “You never know when and where you get stumble with great ladies, so do great opportunities..” Hari ni nak tambah lagi.. “and also great investor” […]

  20. spawn Says:

    menulis ni best ke?aku xphm ape yg ko ckp.bisnes bile nk berkembang klau kter asyik nk menulis,lbh baik praktikkan..modal plk kurng kan gi enjoy..kumpul duit..

  21. rukhin Says:

    tolong donk, bantu saya biar bisa menulis buku yang bagus… langkah-langkah awalnya apa ya.????????? terima kasih


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: