Market Survey

Salam Semua,

Hari ini saya nak ambik kesempatan nak buat market survey. Kisahnya, 2 minggu lepas saya utarakan hasrat saya nk jual dadih bulan puasa kat member. Respond die: Dah berlambak orang jual dadih kat Pasar Ramadhan

Malam tu saya tak leh tido, dok terpikir jek apa yang perlu dilakukan utk buat dadih lain dari yang lain. Antaranya:

  • Jual lagi murah
  • Perkenalkan perisa baru
  • Slalu orang boh dalam kotak putih, kalo display ok gak.
  • Wat aiskrem dadih
  • Wat dadih berlapis
  • Boh dalam bekas 2 segi ker, 6 segi ker, ape2 segi, janji bukan bulat.

Jadi, masa cuti merdeka aritu saya pon mulakanlah ekperimen membuat dadih lapis dan eskrem dadih. Saya jugak wat perisa ros guna pewarna kuning (sebab itu kat rumah ada yang tu je selain strawberi dan vanilla). Hasilnya, dadih lapis memang menarik dan pelanggan dapat merasa 2-3 perisa dalam satu cup dadih. Eskrem dadih jugak sedap. Cuma perisa ros memang tak best..Nak2 pulak kaler kuning, memang jadi lawak.😛

Memandangkan yang try tu adik2 saya (bahan uji kaji budak2), arini saya nak tanyer kawan (bahan uji kaji orang dewasa), apa pendapat pasal ciptaan terbaru saya, Dadih Lapis. Rasanyer ada potensi tak? Segala jasa baik anda amatlah saya hargai. Sebagai menghargai bantuan anda, saya bagi dadih lapis free bulan puasa nnti. Datanglah ke gerai saya..😉

-Fuad-

p/s: Gambar di atas hanyalah sekadar hiasan. Mintak maaflah sebab kena bayangkan jek rasa dier. Heh..

Explore posts in the same categories: Maklumat Umum

17 Komen di “Market Survey”

  1. fiq Says:

    um, menarik! ha, sekarang port je fuad, kasi pencahayaan yang cukop sume, hias2 sket kasi menarik, org mesti nampak dadih ko yang belapis2 kaler tu ! aku nak satu !!!

  2. Slie Says:

    menarik jgk tu. nanti aku gi gerai aku try…pasar ramadhan kat mana? tepi masjid ker kat sebelah astaka?

  3. Slie Says:

    nanti bleh la aku try. pasar ramadhan tepi masjid byn baru ker kat bukit gedung?

  4. akirasuri Says:

    emm menarik..kreatif..

    biasanya manusia ni akan tertarik pada luaran dahulu, maksudnya deria mata tu memainkan peranan yang paling penting sekali antara banyak-banyak deria..contohlah, macam lelaki, kalau nampak [mata dialah] perempuan cantik terus ‘cuci mata’ kan even lelaki tu sendiri tak tahu perempuan tu macam mana..macam tu jugalah pembeli, rupa luar yang cantik akan menyebabkan kita sebagai pembeli mengadaikan bahawa kuih, buah etc yang nampak sedap [rupa luaran] tu pasti isinya manis, sedap dan menyelerakan..ahaks…jadinya manusia ni, even benda tu tak berapa sedap hakikinya[bila dah makan nanti], tapi pandangan mata kasar selalu yang menilai fizikal sesuatu benda tu..he he he..gambate!!nak tempah satu dadih bro!!:p

    adik fitri ke yang kena jadi tukang merasa ni bang chik??ahakss…

  5. JimieRay Says:

    emmm….sedapnyer dadih
    ni pebret Jimie nih…
    selalu beli masa lepas semayang jumaat kat bayan baru tu.
    naper masa buat ekperimen hari tu tak jemput Jimie rasa sama?
    bkn jauh pun umah kita kann…..

    apa2 pun Jimie sokong jual dadih pada bulan posa ni tapi kena sedap…tambah2 kalau buat tu lain dari yg lain skit
    sbb pengalaman Jimie kat bayan baru ni kalau berniaga pada bulan posa tak perlu risau krn kuasa pembeli ramai…
    apa2 pun kalau nak test jgn lupa jimie ni….ihikkss

  6. aku Says:

    idea ko memang bernas. seperti kata akirasuri, “manusia ni akan tertarik pada luaran dahulu”.

    tapi pastikan rasa dadih tu sekurang-kurangnya ok, kalo tak bleh sedap.

    yang luaran untuk tarik pembeli baru, yang dalaman (rasa dadih tu) ntuk kekalkan customer loyalty.

    cun, gudluck!

  7. Slie Says:

    pasar ramadhan kat sebelah masjid ke kat bukit gedung? kalo lawa org belinya lah..tak mesti sedap. sbb bulan puasa tak bleh nak rasa..hehe

  8. surfaddict Says:

    saya rasa dadih berlapis tu menarik..then..upgrade packaging..maksudnya..mungkin bleh buat bekas dadih dlm pelbagai size dan harga, tambahkan pelbagai perisa..then cuba cari cara utk buat dadih tersebut tahan lebih lama dalam suhu bilik..Saya peminat dadih, tp itulah kekadang mutu dadih yg dijual berubah-ubah buat saya kecewa..yerlah..kita nak support perniagaan bumiputra..kalau mutu tak konsisten…terpaksalah berubah hati gak.

  9. aku Says:

    heheh.. surfaddict dah tambah dari segi “memberi pilihan kepada pembeli”

    cun!

    sure pas sehari dua ko bukak, ada orang tiru.. ngehngeh…

  10. khairi Says:

    alaa…kau buh aje dadih ngan kelapa jely ke ape2 jely…

  11. Fuad Says:

    Fiq: Okeh.. Set. Bulan pose nanti leh try. Kalo ko nak meh aa turun Penang. Nak pos x bleh bang..🙂

    Slie: Aku ingat nk wat kat Masjid Byn Baru. Senang sket, balik kerje, berniaga, bukak pose kat masjid (slalu ade makan free.. heheh) stay sampai lepas terawikh.. Cantik ah plan..

    Akirasuri: Pandai je ek bagi contoh macam lelaki tgk luaran je ye. Byk pengalaman tuh.. Heheh😉 Fitri pon salah satu subject experiment. Sebenarnya nyaris2 dpt jualan dah aritu, sebab wat byk. First batch dah bagi dah die try. Pastu ble sedap ehem..ehem.. die pegi jumpe Abang long die soh beli ngan Abang Chik. Belanja satu rumah satu round lagi.. Haha.. Sebab time tu rasa tak nak wat duit.. bagi free je sume.. Kalo takk.. heheh..

  12. dayah Says:

    ehh…awak buat dadih camne ye fuad? aritu pnh wat dgn membe..guna serbuk dadih. awak pakai ape ek?

  13. Fuad Says:

    Jimie: No problem bro. Nnti nk wat trial market announce kat blog nih. Pegi je gerai kasi password, Almari Buku.. Free satu cup utk anda🙂

    Aku: Tenkiu..Tenkiu.. Terima kasih atas sokongan anda..

    Surfaddict: Wah.. cadangan yang bagus. Mekasih.. Nnti bleh cuba..

    Khairi: Terpikir gak nak wat camtu, tapi macam tak nampak sgt dari segi luaran. Apapun baik cuba dulu baru tahu kan. Okeh.. nnti buat experiment ke-2. TQ bro.

    Dayah: Pakai serbuk dadih gak. Raya tahun lepas saya pakai agar2 mentah (yang slalu orang gune wat lengkong) campur ngan susu coklat & susu strawberi. Tapi pakai serbuk lagi senang, murah dan rasanya jugak sedap..🙂

  14. khairi Says:

    aku nk tanye…margin punye market dadih ni ade ka sampai 300 peratus persen..coz..menurut chef li..kalu jual2 mknnan yg margin below 300-400 peratus wat penat je…n dadih ni kau jgn just jual kt gerai kau aje..kau market la kat mane2 psar ramdhan kt lain…k n yg penting PROMOSI MESTI GEMPAK…..tunjukklah cam kau PAKAR DALAM DADIH…K cu..bye

  15. esis Says:

    aku pun jual dadih sekarang. hantar kat cafe tempat aku keje. aku tolak .80sen dia jual rm1. haha

  16. JimieRay Says:

    Fuad, ada keja kosong tak bulan ramadhan ni….
    tak dapat gaji pun takpe….janji buka posa bole makan dadih free…
    ihikkss….(Jimie ni pantang ngan dadih….pantang JUMPA…)
    betul mcm kata khairi tuh…Kalau nak Jimie bole rekemenkan satu tmpat lg pasar ramadhan, sepupu ada berniaga kat sana…

  17. Fuad Says:

    Khairi: Aku tak wat calculation in detail lagi. Tapi aku rase kurang dari 100%. Kalo 50% pon aku dah hepi. Kalo 100% aku resign keje pon xpe..hahah.. Pendapat Aku: Aku setuju pasal 300% yang Chef Li cakap tu tapi itu lebih kepada perniagaan jual makan yang aku tau penat giler . Kalo setakat kurang dari 300% tak yah dok buat la. Tapi macam jual dadih, ice blend ni tak penat sgt. Jadi, utk be fair dgn customer, aku rase 50-100% range dah ok sgt dah.. (pendapat aku saje)

    Esis: Best jugak camtu. Senang sket. TQ🙂

    Jimie: Kerja kosong? Hahak.. Boleh aje. Kalo buat ada member ni best sket.. Nnti kita boleh discuss in detail nnti. Pasal satu lagi pasar ramadhan tu pon best gak. Wekn ni ker kita discuss. Nnti saya contact..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: