Customers Always Right

Salam Semua,  

Satu peraturan yang sangat popular apabila di kaitkan dengan perniagaan. Rasanya ramai dah tahu, dua undang2 yang sangat penting dalam perniagaan. Ok.. Around the table… What are the two most important rules in business? Roll the drum please……🙂

The answers are (as everybody knows):

  1. Customers Always Right.
  2. And if customer is wrong, refer to rule number 1.

Entry kali ni, saya tak nak discuss dari perspektif business. Pada saya sanjungi pelanggan biarlah bertempat. Tercetusnya keluhan post kali ini ekoran peristiwa petang semalam. Saya minum petang dengan 2 orang manager bukan Islam.. Sedutan peristiwa..

Ah Kuan: Hey Fuad, You’re now supporting Japan region right? I bet you should working hard..

Fuad: (nooded) Yeah.. I guess..

Ah Chew: Haha.. You should entertain them you know. All can be claim under company budget.. But.. I think you bound by your religion restriction right? No drink.. No women..

Ah Kuan: Ah.. when outside Malaysia, they don’t care about religion anymore. I have couple of friends, Dato’ xxxx, Dato’ xxxx when we have exhibition in China, we spend about RM5000 per night just to entertain these guys. Guess what.. ladies and hard drinks.. As long as not pork..everything is halal.

Note: xxx is refering to Malay name.

Saya sebenarnya agak terkejut, nama yang dinyatakan memang orang besar di Malaysia. Rasanya sume orang kenal. Pada saya, buat dosa tu satu hal, memburukkan imej orang Islam pada orang bukan Islam adalah satu hal yang lagi besar.

Walaupun sebesar mana pelanggan atau bos, setiap perbuatan masih ada batasan. Teringat kata2 seorang kawan saya, He just boss but acting like god.

Hanya meluahkan kekecewaan dengan beberapa kerat orang2 berharta di Malaysia yang berlagak macam dunia ni dia yang punyer. Jadilah jutawan yang berakhlak. (Peringatan utk diri sendiri).

-Fuad-

Explore posts in the same categories: Perkongsian Pengalaman

11 Komen di “Customers Always Right”

  1. fiq Says:

    macam xde cara lain nak entertain orang bukan muslim ni, setakat minom ngan pompan tempat diorang da melambak kan ? hm… hmm… jauh kan kite dari camtu

  2. fiq Says:

    jap..lupe nak komen pasal kucing tu, terhangguk2 wahahahhahahaha

  3. ad3ck Says:

    that is munafik..setinggi maner taraf/pangkat seseorang tuh kat dunia nih, di sisi Allah samer jer..yang penting amalan, and not money..:)

  4. Slie Says:

    amalan yang penting. bukan paras rupa, bukan harta benda, bukan pangkat bukan darjat. kalau pangkat tinggi agama kantol tak dapat apa jugak. teringat kata-kata pijol piut ; kita semua ni sama sahaja di sisi allah (walaupun aku lebih hensem dari ko). yang bezakan kita hanyalah amalan kita..😛

  5. Labanon Says:

    Sokong.. jutawan yang berakhlak barulah diredhai Allah..😀

  6. Walikard Says:

    Pernah seorang cendekiawan Islam berkata, “Keindahan Islam terhalang kerana penganutnya” Memang realitinya begitu kan? Mudah2han kita jadi usahawan yang berakhlak mulia

  7. Fuad Says:

    Fiq: Derang memang nak ambik kesempatan gak sebenarnyer. Aku terpikir jugak. Aku ade member kat tempat kerja dulu. Dia pegi Indonesia buat Factory Acceptance Test. Vendor tu bawak pegi hotel, ada awek2 cun (mengikut kate dier mmg cun abes la) beratur. Dier soh pilih jek. Pergh.. tergugat iman bang.. Apa yang aku terpikir, kalo nk mengelakkan sogokan camtu, bawak member yang mantap bersama. At least malu dan mengingatkan tu sebagai benteng tambahan kepada iman. Tok Imam pon bleh tertanggal kopiah, inikan insan yang iman senipis bawang (peringatan pada diri sendirik..) Yang kucing tu kalo ko nak lagi banyak versi bleh pegi kat http://b3ta.hnldesign.nl/index.php?list=4

    Ad3ck: Setuju..🙂

    Slie: Kriteria terakhir dalam pemilihan seorang Imam, baik rupe parasnyer.. Hahak. Tapi bukan merujuk kepada kehenseman tapi kejernihan wajah.

    Labanon: Teringat pesan Dato’ Fadilah Kamsah. Doa usahawan terbilang “Ya Allah, Jadikanlah aku jutawan yang berakhlak menjelang …..”

    Walikard: Mudah-mudahan. Amin..

  8. dayah Says:

    Ala Fuad..x pyh la guna XXXX..bagi tau la nama diorg spa? NAK TAHU JUGAKK..😉
    kita dua jer..leh ar..hehehe

  9. akirasuri Says:

    emm emm emm bila dunia yang dikejar..inilah jadinya…dok teringat buku HAMKA, tapi lupa tajuknya..ihiks..

  10. Fuad Says:

    Dayah: Tak bleh2.. Nnti ngumpat plak. Nnti ble2 Dayah nk banje makan kita borak pasal tu.. heh..

    Akirasuri: Nnti dah ingat bagitau la ye..

  11. syahliza Says:

    hehee…aku minat gak buku tulisan hamka …dah lama tak baca..korang ader tak kumpul tulisan2 hamkan nih? andai cermin itu bayangan wajah…akhlak itu bayangan budi…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: