Arkib untuk Januari 2007

Sape Tak Smayang Angkat Tangan

Januari 30, 2007

Satu benda yang saya cukup tak suka ialah over confident during interview session. Tapi kadang2 benda tu terjadi tanpa dapat di elak. Natijah dia akan nmpk macam show off sangat dan missing details masa interview.

Ari Sabtu lepas (3 ari lepas) saya bertolak ke KL. Memandangkan menumpang rumah abang saya malam tu, memang takde aktiviti menarik nk di buat sebelah malam. Jadik terpaksalah melanggar azam taknak beli buku dalam bulan Januari. 😦 Maka terbelilah saya buku Pakcik Donald Trump, The Art of The Deal. Jadi, malam sebelum interview tu saya dok menghabiskan masa menatap buku ni.

Akibatnya pagi esoknya, saya dah terpengaruh dengan ajaran si Donald ni. Saya telah meranjau interviewer dengan konfiden sekali. Kaedah changing the ground, using leverage as weapon telah saya aplikasikan dengan jayanya. Tapi kesan sampingan dia yang paling saya risau ialah over konfiden. Hakikatnya kita tak kan tahu sama ada kita over confident atau tak. Hanya interviewer je yang tahu.

Pada pandangan saya ketika tu interviewer tu macam member. Jadinya sesi tu dah macam sesi borak2 plak. Hatta sesi kedua bersama MD pun agak konfiden tapi dah turun sket dek aura Managing Director. Abes je interview, rasa tak sedap ati. Sampai sekarang pon rasa tak puas ati jek. Kalau la over confident.. Abeess. Gigit jari je la.

Difinisi Over Confident: Kita yakin sekali kita tahu pasal sesuatu topik ni tapi hakikat sebenarnya kita tak tahu pon.

Pendapat Saya: Buku The Art of The Deal amat sesuai digunakan sebagai salah satu rujukan mendapat skill interview. Tapi perlu di ingat kan kena pandai sesuaikan dengan keadaan. Contohnya teknik changing the ground. Secara mudah, jika soklan tu kita tak pandai nk jawab, tukar perpsektif soalan tu pada apa yang kita tahu. Bahasa pasarnya, tanya lain tapi jawab lain. Jadi pandai2 la. Jangan la sampai dia tanya “Awak suka makan nasik ayam?” di jawab dengan konfiden, “Resipi menyediakan the O limau ais ialah…” nampak sangat la kan. Kalo tak leh nk guna tektik ni baik cakap tak tau jek. Selamat..

Nota Penting: Mintak tulun jangan bagitau bos saya ye pegi interbiu semalam. Sat lagi tak pasal2 lain macam jek. Dah ler result tak tau lagi.. Heh.

Soklan Interbiu of the day:

MD: Fuad, do you pray?
Saya: (Blank.. Sambil cuba rewind balik betul ke soklan tu dia tanya)
MD: Awak sembahyang tak?
Saya: Yes. Of course.
MD: How many times per day? (Muka serius)
Saya: Erk. Standard which are 5 times..
MD: If non standard?
Saya: If I got free time maybe 9-10 times.
MD: Ok. You know what? This is my standard question during interview session. Don’t be surprise.

Ini pertama kali saya ditanya soklan sebegini masa interview. Sampai sekarang saya cuba memahami apa yang cuba dicari dalam soklan tu. Secara logiknya orang yang tak solat pon akan ngaku solat. Hurmm.. Kalo sudi, leh kongsikan apakah soklan interview yang paling menarik pernah anda alami. Mekasih.. 🙂

Sehingga berjumpa lagi..

-Fuad-

*ranjau = goreng

Urusan Dunia…

Januari 26, 2007

Salam pertemuan,

Sepanjang hari semalam saya dok push & meligan satu shipment untuk customer kat Jepun. Akhirnya sempat jugak barang tu sampai pagi ni. Bagi orang Jepun, perkara berkaitan masa ni memang sensitip.

Buat awek DHL Japan, Sori sebab call hampir setiap jam. Bukan niat ku nk kaco atau ngorat kamu, but that is part of my job. Push people around to make sure everything execute smoothly. I don’t like it either.. Huhu.

Arini takdek mende special nk tulih dek banyak keje nk kene setel (Ari Isnin nk cuti). Blog ni akan kosong lagi untuk next 3 days. Menapak ke KL untuk suatu urusan. Urusan berkaitan iklan di bawah.. haha.. 😛

Sehingga berjumpa lagi…

-Fuad-

Apa yang best nya jadi kaya..

Januari 24, 2007

Salam pertemuan,

Ari Isnin aritu (2 hari lepas) saya ada course daripada sebuah company kat Jerman. Apa yang saya perhatikan, trend company kat advance country ni lebih kepada technology driven. Derang ada staff brape kerat jek tapi sume geng2 doktor la. Paling koman pon ada master. Stakat degree ni tak pandang.

Jadi kerja2 remeh2 sume derang outsource kat syarikat yang takde teknologi hebat macam derang. Contohnya company kat Malaysia. 🙂 Saya menjangkakan trend macam ni akan jadik kat Malaysia jugak nnti. Jadi, kalo nk survive di masa akan datang, kenalah lengkapkan diri dgn ilmu pengetahuan yang superb. Sekarang ni kat Malaysia pon degree dah tak berapa laku sangat dah.

Memenuhi janji aritu, cerita pasal buku Why We Want You to be Rich. Penulis: Robert Kiyosaki dan Donald Trump. Lama dah tak ulas buku, asek membebel tak tentu hala.. 😉

Komen:

Buku lebih kepada mind shifting approach. Dimana penulis berharap lepas baca buku ni, orang yang selama ni bercita-cita  nk menjadi miskin merubah cita-cita mereka nk jadi kaya. Walau pon target audience dia world wide, sesetengah part macam fokus sangat kat American.

Pasal Robert: Kebanyakkan isi dia berulang dari buku sebelum ni. Pasal cash flow, pasal quadrant, pasal expand your mean dan lebih kurang stail die la. Pada orang dah baca buku dia sebelum ni, isi buku ni macam overview.

Pasal Donald: Saya bukan nk kutuk sangat, tapi nmpk sangat dia menulis cukup syarat jek. Dia soh Robert hurai dulu point yang nk bincang, pastu dia main tambah2 je. Apapon tetap tak dinafikan nilai ilmu tu tetap ada.

Buku ni dikarang oleh seorang Millionaire dan sorang lagi Billionaire. Sorang yang pelajaran dia tak hebat sangat tapi sorang ni grad Wharton wa ckp lu. Top business school in the world. Sorang ni bapak dia miskin dan sorang ni plak memang kaya gilak tak ingat nye.

Point yang menarik perhatian saya:

  1. Robert sebut pasal 10/90 pembahagian kekayaan dalam bisnes. Saya syak dia ambik hadis nabi. Saya rasa kebanyakkan orang dah tahu pasal 20/80 Pareto Rule. Saya masa first time dengar Pareto Rule tu saya dah terpikir hadis nabi 9/10 rezeki dalam perniagaan ni.
  2. Donald sebut pasal orang yang berjaya mesti belajar sejarah. Pada akhir bab tu dia sebut pasal Empayar Uthmaniah. Tapi dia tak cerita detail apa pengajaran yang dia ambik dari kejatuhan Empayar Uthmaniah.

Kesimpulan: Buku yang bagus buat orang yang dah ada keinginan untuk kaya. Tapi ia tetap perlu disupport oleh buku2 yang sebelum ni. Kalo dengan harga RM89.90 tu baik beli buku derang yang awal2.. kalo takde lagi lah. Kalo dah beli semua buku derang ni, lengkapkan lah koleksi anda dengan buku ni. Heheh..

Sehingga bertemu lagi.

-Fuad-

1000 Recommendation Letters

Januari 20, 2007

Salam tahun baru buat sahabat sekalian, 

Selamat tahun baru hijrah 1428. Diharapkan Allah tidak menarik segala nikmat yang dikurniakan selama ini. Nikmat Islam, Iman dan Ihsan. Semoga Allah memberikan kita kesihatan, dimurahkan rezeki dan tingkatkan iman. Insya Allah.

Sebenarnya hari ni saya nk tulis ulasan pasal buku “Why We Want You to be Rich” daripada Robert Kiyosaki & Donald Trump. Tapi kene tangguh dulu sebab perkara menarik perhatian saya hari ni ialah pasal surat rekemen. Nak tahu lebih lanjut.. Teruskan membaca.. 😉

Memandangkan hari tahun baru ni saya cuba carik imej2 yang menarik untuk entry ni.  Sesuatu yang menarik saya temui ialah ucapan dalam bahasa Arab yang saya jangkakan agak femes diucapkan masa tahun baru. Sebab saya bersangkaan sedemikian ialah kebanyakan website / blog orang Arab meletakkan ucapan sebegini sempena tahun baru hijrah.

Kulli Aaamma wa Antum bi Khair (rujuk gambar diatas).

Sape tahu makna dia leh bagaitau ye. Saya ni bahasa Arab tak terer sangat. Agak2 saya..

Kulli = Setiap
Aaamma = ??? (tak leh agak maksud dia)
Wa = dan
Antum = Kamu semua
Bi = dengan
Khair = baik

Setiap ….. dan Semoga Kamu semua berkeadaan baik/ sejahtera.

Semasa mengodek2 interenet saya come across satu blog mamat Jordan ni, seorang usahawan. Nama dia Muhammad Mahmoud Khawaja. Apa yang menarik saya nk study Mamat ni, sebab headline satu majalah kampus, Muhammad KhawajaSetting the Standards for Young Entrepreneurs in Jordan.

Tapi saya tak nk gak borak pasal bisnes hari ni, tapi pasal cinta. Indirectly.. heheh..  Ye ke pasal cinta. Ntah la. Terpulanglah korang nk kategorikan apa. Dipendekkan cerita yang memang pendek, Mamat ni meminta surat rekemen dari semua kawan2 dia dan dia mensasarkan untuk mendapatkan sebanyak 1000 keping surat. Apa yang istimewanya recommendation letter ni bukan untuk dia mencari kerja atau buat bisnes baru, tapi untuk bagi kat isterinya yang tersayang.

Maklumat Lanjut (Sila klik saya)

What a creative idea. I would think that is sweet and romantic. Tapi tak tahulah betul ke tak. Kene tanya orang pompuan la bab2 ni. Saya tertanya2, andai ditakdirkan suatu hari nnti saya jatuh cinta, dan nak buat benda yang sama. Fuh.. bukan senang nk dapat 1000 surat tu. Kene bilang balik ada brapa orang kawan. Haha.

Sebelum mengakhiri entry kali ni, saya nak bagi surat rekemen kat kawan saya yang paling baru kawen. Kalo nk bagi sumua kan panjang plak.

************************* 

Kepada isteri saudara Mohd Adwim,

Suami mu adalah lelaki yang antara terbaik sahabat yang ku kenali. Seorang yang pandai menjaga hati dan bijak menjaga pergaulan. Sesungguhnya kamu amat beruntung diperjodohkan Allah dengannya.

Dia cukup terer tai chi dan pandai berkata-kata. Cuma kamu harus berhati2 dengan sifat kelakiannya itu..

************************** 

Hahahak..’ter kutuk’ plak. Peace Adwim.. Jangan mare. Pengantin baru kene sentiasa hepi2..

Sehingga berjumpa lagi..

-Fuad-

Naga Macho

Januari 18, 2007

Salam persuaan buat semua, 

Iklan/Kisah kat TV: Ali seorang perokok yang tegar. Tiap2 hari dia sental paling koman sekotak rokok. Beberapa tahun kemudian dia mengadu sakit dada. Setelah sekian lama menderita kesakitan akhirnya dia menemui doktor. Dia disahkan menghidap kanser paru2.

Isap Rokok >> Sakit Dada

Member crita: Sejak dua menjak ni terasa sakit dada. Rasa sakitnya tak menentu, kenkadang terasa menusuk kenkadang tak rasa apa2. Dek pujukan isteri tersayang, pergi menjenguk doktor. Ujar si Tabib, pressure @ tekanan kerja. Dia crita kat member2 lain. Komen member: Senang saja obatnya, ko kenal rokok dak? Ko isap rokok, kurang la pressure ko.

Sakit Dada >> Isap Rokok

Crita member skolah dulu. Gembira setelah di buang sekolah. Bila ditanya kenapa, katanya kene buang sekolah kes rokok. Macho sket ble orang tanya. Asal kene buang skolah? Rokok.. Oooo. No more question ask.

Tanya kat awek yang berbalakkan perokok. Ko suke ke balak ko isap rokok? Isap rokok la macho. Katanya..

Saya: Tak isap rokok tapi tidak juga membeci perokok. Bukan sebab takut gigi kuning, bibir itam atau nafas busuk tapi Ayah tak kasik isap rokok. Pernah try gak member2 punyer tapi tak best pon. Apapon bab macho tu tak tersangkal. Slamat hari perokok buat Naga2 Macho Se Malaysia. Koranglah antara penjana ekonomi Malaysia. 😉

Kepada Anti-Perokok: Kita declare next 364 days adalah hari tanpa rokok sedunia. Katakan Tak Nak, Tak Mau, Dok Mboh, Tok Sir, Sik Mauk.

Sehingga bersua lagi…

-Fuad-

Bisikan Hati: Lama dah rasa tak jadik perokok sekunder. Arini nak balik awal lah. Ajak 2  Naga Macho makan malam. Jgn biarkan hidup anda diselubungi misteriii.. Uhuk.. Uhuk..

Teori Ngarut, Hukum Fuad ke-2

Januari 17, 2007

Salam pertemuan, 

Hari ni saya menganggarkan saya akan mendapat kecaman hebat dari pembaca blog wanita. Haha. Tapi best jugak untuk diperbahaskan. Sebelum borak pasal satu lagi teori sains sosial saya yang suka2 je saya buat kesimpulan, suka saya jelaskan saya bukanlah seorang yang pakar dalam sains sosial malah tak pernah dalam hidup saya, saya mempelajari ilmu2 berkaitan sains sosial. Latarbelakang pendidikan saya ialah kejuruteraan. Sebagai pemikir bebas (jangan salah paham berkaitan akidah ye), subjek sains sosial adalah sesuatu yang begitu menarik pada saya.

Sebelum ni saya pernah cerita 3 hukum dalam kehidupan manusia.

1. Hukum Fuad Pertama
2. Murphy Law
3. Six Degree of Separation Theory

Pernah jugak saya jalankan eksperimen untuk Six Degree of Separation Theory kat pembaca blog Almari Buku ni, stakat ni Hidet-San berjaya membuktikan hukum ni. Tak sampai 6 orang, 4 orang jek dah dapat sorang kenalan saya kat tempat saya keje dulu. Kawan2 yang lain mungkin tak berjaya atau mungkin tak buat pon. Terima kasih banyak2 kat Hidet-san dan kawan2 dia atas eksperimen tu. Arigatao..

Hukum Fuad Kedua – menerangkan nilai komersial anda bergantung pada kereta yang anda pakai (utk lelaki sahaja).

Eksperimen:

Alat: Kereta Kelisa, Kereta Kia Caren
Tempat : Kampus Jururawat, Kubang Kerian
Cara: Bawak kereta kat depan kampus. Make sure kat trafic light tu time lampu merah.
Pemerhatian : Kalo pakai kereta kelisa, anda seolah2 tidak wujud. Kalo pakai Kia Caren, semua awek2 melambai2 dengan manje dan mengoda.

Nota: Eksperimen ni dilakukan dengan tak sengaja sebenarnya. Ia sama sekali tidak dirancang. Kebetulan masa tu kuar beli barang pastu kene patah balik ambik budak2 balik sekolah. No offence ye.. 😉

Ada sape2 nak komen atau kongsi pengalaman? Haha..

Sebelum mengakhiri entry kali ni.. Don’t take it serious kay

-Fuad-

Bijak atau Kreatif?

Januari 16, 2007

Salam pertemuan, 

Time tgh morning break semalam, kakak-kakak operator panggil nk tanya pendapat. Sekarang ni syarikat saya menawarkan skim berhenti kerja secara sukarela. Agak lumayan jugak pampasan yang diberikan. Sayangnya bukan untuk Engineer, kalo tak dah antar borang dah.. 😉

Yang menarik, bila ditanya tentang plan B, derang bercerita tentang gaji, benefit dan lain2 yang bersangkutan pasal makan gaji. Saya senyum sendiri melihat perbezaan mentaliti. Bukan perbezaan dari segi akedemik, bijak atau sebaliknya, sempit atau terbuka bukan juga melihat siapa betul atau salah. Apa yang begitu menarik utk difikirkan ialah cara berfikir seseorang tu bergantung kepada matlamat hidup. Bagi seorang yang matlamat hidupnya makan gaji, berbisnes adalah sesuatu yang janggal untuk difikirkan. Tapi bagi orang yang tak mahu makan gaji, kalo crita pasal kerja..boring…

Bagaimana pula jika mengendalikan 2 matlamat hidup.? Contoh mudah kata hujung minggu ni seorang kawan ajak pegi mengaji kitab kat Pondok. Pastu biasanya Pasar Malam ari Sabtu selalunya keuntungan dia agak lumayan. Yang ni kene pandai bagi keutamaan la kot ye.. Atau…….. Kalau cukup kreatif boleh dapat dua2 sekali. Uh uh.. Walau telah lama ku cuba menjadik kreatif tetapi terasa begitu kejap untuk merungkai kebolehan otak belah kanan.

Mahu saja saya menyalahkan kokurikulum sekolah rendah, menengah hatta universiti pon. Semua melatih pelajar menggunakan otak sebelah kiri saje. Tapi takda gunanya komplen sekarang. Yang perlu, apa yang perlu dibuat sekarang. Ada cadangan tak camne nak jadik lebih kreatif?

Nota Ibu Jari: Selalu pegi blog Linn nk belajar menggunakan minda. Selalu jugak jenguk forum ID Malaysia melihat kehebatan orang2 kreatif menghasilkan design2 yang gempak. Jeleess…

Tulun Promote: Semalam beli dompet kulit jahit tangan kat sorang brader. Siap leh tulih nama kat kulit tu. Brader ni memang tangan artis (pelukis) la, canteek jek nama tu. Memang cool tak ingat lah. (I wish I had pictures to show to you guys). Buat sape2 yang berminat nk dompet kulit jahit tangan leh bagitau. Ni kire super high quality hand made wallet la ni. Janji tak ambik untung, tulun promote brader ni punyer bisnes jek. Buat awek-awek, korang bagi hadiah kat pakwe / husband korang konfem makin sayang lah. Cair jek 😉

Pada sape yang ingat dan pernah baca entry sebelum ni, brader ni adalah Abang Mat yang berniaga sebelah saya masa saya berniaga di Komplek Bukit Jambul dulu. Sokonglah barang buatan orang Islam yang berkualiti. 😛

Sehingga bersua lagi…

-Fuad-