Nilai-nilai Komersial

Salam pertemuan,

First day lepas raya kat opis.. Huhu. Bagi yang masih beraya sakan.. Dengan jelesnya saya mengucapkan… enjoy your holiday..😛 Walau raya tahun ni sume adik beradik boleh berkumpul dirumah, namun tahun ni saya rasakan kurang sket meriah dari tahun2 lalu.. Kemungkinan sebab2 yang saya dapat pikirkan:

  1. Nenek belah ayah pegi tunaikan haji..tak wat kat kampung nenek..
  2. Nenek belah mak tak sehat (kene strok) kalo tak dia mesti masak best2…
  3. Ayah ngan saya je yang korban.. Mak ngan abang tak join tahun ni..
  4. Geng2 yang lapah daging ramai tak kenal sangat..
  5. Tak sempat jumpa member2 masa raya.. sempat jumpa sanak sedara je..
  6. Nenek belah mak kene serangan penyakit lagi..
  7. Tak beli baju raya baru😉

Berbalik tajuk blog kali ni.. Nk mintak pendapat korang suma..

Saya: Ayah2.. Ada dak tanah Ayah yang tak pakai?

Ayah: Ada la kalo nk stakat 1-2 ekar tu.. Nak watpe?

Saya: Ada member bagitau ada geran untuk bela 100 ekor lembu. Rasanya kena ada tanah sendirik..

Ayah: 100 ekor tu byk tu.. Rasanya stakat 1-2 ekar tu tak cukup.. Ada tanah getah 5 ekar kat Puyu tu kalo nk pakai geran wat apply geran tu. Kat La’loh pon ada 4 ekar tanah tapi jauhla.. Ni serius ke ni nk wat?

Saya: Serius ni.. Tapi kene mintak dulu.. Dapat ke dak, tak tau lagi..

Ayah: Hurm..Kalo nak wat tu baik balik keje kat sini dulu baru wat.. Kalo nk wat full time, susah..

Saya: Tapi susah nk dapat keje kat Klantan ni..

Ayah: Jaga Stesen minyak tak mo? Aritu Ayah ada tengok iklan Petronas. Kot2 ada membe2 leh tanya camne procedure dia..

Saya: Kalo dok belah sini ok je.. Member yang Petronas tak dak yang jaga bahagian service station. Adalah sorang yang Petronas Dagangan tapi dia tak handle service station gak. Stakat nk tanya procedure suma tu boleh la.. Tapi still tak leh wat full time gak lembu tu..

Ayah: Kita kene ada steady source dulu baru wat. Outsource la. Ada sedara ayah yang uruskan kemasukkan pekerja Indon. Soh indon tu jaga masa kita keje.. Balik keje just cek keja derang. Gaji murah pastu derang ni rajin.. Kita manage je..

Saya: Heh.. Kira tak wat full time gak la.. Best ke jaga stesen minyak ye.. Macam susah nk cuti je..

Ayah: Sama jugak ngan bela lembu apa.. Bukan boleh tinggal camtu je nk bercuti.. Tapi Tauke Stesen Minyak ni commercial value tu ada.. Tak macam bela lembu..

Mak: Kalo orang dengar tauke stesen minyak ni.. orang dengar pon lain. Kalo bela lembu ni dengar kotornya.. apanyer.. Sape nak..

Saya: Hahak.. Oo yeke.. Penternak lembu takde commercial value.. Wah susah nk kawen camni.. Hahak..

Fitri: Bela kerbau la kaya.. Banyak duit.. Nak lagi kaya bela Gajah.. Lagi untung gila..

Saya: Banyak la cekadak ko.. Gajah plak…

*Nota: Perbualan di atas telah di alih bahasa untuk tontonan umum..

Saya terpikir.. betul ke wujud nilai2 komersial dalam pekerjaan. Heheh.. Ntahla.. Apapun maleh teman nk pikior laku ke idak.. Janji impian ku tercapai..😛 Apapon outsource dalam business merupakan suatu pendekatan yang bagus.. Namun saya ni masih mentaliti S Quadrant (Self-Employed)  . “If you want it to be right, do it yourself”. Sesuatu yang perlu saya get rid of untuk berjaya. Kena tukar ke B & I Quandrant (Business Owner & Investor) mentaliti cepat2. Good Luck to myself..🙂

Sehingga bertemu lagi..

-Fuad-

Explore posts in the same categories: Saja2

19 Komen di “Nilai-nilai Komersial”

  1. hayad Says:

    gudlak fuad! semoga tercapai segala impian mu😉

  2. Maizul Says:

    Untung bele lembu ni. Semoga berjaya Fuad.

  3. irwan dahnil Says:

    Fuad nak share partner jaga lembu?🙂

    anyway, tak kisah la nak kata apa,glamer atau tak.. ramai je yg idup sebab busines yg tak glamer, tapi duit banyak.. duit dah banyak nanti, buat la syarikat elok2, office elok2 dan buat perniagaan yang glamer sikit walaupun perniagaan tu tak brapa maju🙂

    Kemudiannya orang ingat perniagaan anda maju, tapi sebenarnya, maju sebab dibackup oleh perniagaan yang tak glamer tu… pedulikan la ya.. janji halal

    Fuad maybe boleh consider penternakan ikan… saya ada kenalan utk pasaran eksport.. kalau berminat

  4. rauhunt Says:

    Tak kisah la takde nilai komersial ke ..asal duit banyak, boleh la kawen cepat.

    Skang ni musim bela lembu ke? Aku ada 2-3 orang kwan yg duk berkira-kira nak bela lembu gak, tp masalah nye diorang takdak tanah yg luas. Kau dah ada tanah tu kira bagus laaa.

    Anyway all the best ..aku doakan kau berjaya.

    * suka baca kisah2 anak Melayu yg jd usahawan, tp aku masih lg takde bran

  5. linn_comel Says:

    ok gak tu..bela lembu, tapi bisnes ni bolh cover by insuran tak..mn tahu ada wabak2 tertentu, at least dah ada cover insuran. Bukan apa sediakan payung sebelum hujan. Tapi ada ke insuran cover untuk bisnes lembu? musykil…

  6. aku Says:

    persoalan yang bagus, linn. kalo ada insuran, aku akan paksa ko bela lembu, Fuad. bukan apa, risiko perniagaan ko dah reduce kalo bleh diinsurankan.

    pasal nak outsource tu, ni aku bagi cadangan.. ko try outsource bende2 kecik dolu.. tengok diri ko bleh ke idak mengharapkan orang lain.. kang nama jer outsource, ko ndak jugak handle.. susah aa…

    pasal nilai komersil pekerjaan, tajuk utama entry ni..
    memang ada kot🙂 ala.. apa susah, Fuad.. ko jangan benti keje dolu, plan baaaaikk punye part time strategy.. kawen dolu, pastu baru tengok if fulltime bagus ke tak.. bukan apa, hati pak mentua kena la jaga jugak.. walaupun dia mungkin tau keje yang ko buat bleh duit banyak, orang kampung yang lain mungkin tak tau.. jadik jatuh aa air muka dia bermenantukan pengembala lembu hahah…

  7. aman Says:

    hmm…lebu oh lembu…😛

  8. ad3ck Says:

    salah satu care utk ‘dont work for money, let money work for us’..pernah dengar tak ungkapan neh? ;p

    Pada pendapat aku la, selagi ko pandai bagi komitmen kat satu pekerjaan yang sekurang-kurangnye ko ade minat, tak timbul isu komersial di situ.🙂

  9. chot Says:

    slamat tahun baru fuad..ko dah tahu aku dah bertukar blog? ko bole masuk sini http://gayaruangkepelbagaian.wordpress.com/

  10. leLabu Says:

    best jgk idea mung ni ad…aku ada pengalaman 3-4 tahun gak pelera lembu nih..tp masa kecik2 dulu laa….hehe…

    nak apply lagu mana nih? nanti aku fwd resume..hehe

  11. aminbakish Says:

    mula2 baca, musykil jugak orang Kelantan cakap style Penang.. hahaha😀

    pepun bagus niat tu, semoga berjaya… !!!

    commercial value dalam nama pekerjaan je… tak susah. carilah mak dan ayah mentua yang faham…😀

  12. Fuad Says:

    Hayad, Cikgu Maizul: Mekasih byk2..🙂

    Irwan: X pikir lagi pasal share.. tgh wat feasibility study.. Kalo ada need, Insya-Allah. Pasal ikan tu stakat ni knowledge zero. Tapi kalo feasible enough why not. Nnti boleh borak2 pasal ni lagi. Info yang sgt berguna.. Tenkiu..

    Rauhant: Tenkiu gu..😛

    Linn: Heh.. x penah dgr plak ada insuran utk lembu.. Tapi apapun leh try servey nnti. Business pon xde insuran kan? Asset je la kalo ada pon.

  13. Fuad Says:

    Aku: Cadangan yang bagus. Aku sekrang tgh pikir nk outsource gerai ice blend aku. Insya-Allah dalam masa terdekat ni nk cari pekerja.. Point komersial value ko tu sama ngan Ayah aku.. Heh..

    Aman:🙂

    Ad3ck: Menarik ungkapan tu. Actually kebanyakkan orang mmg dah buat ‘Money work for Them’. Simpan dalam bank contohnya. Tapi yang problem “Make Money work Harder than Us”. Itulah mentaliti B & I yang aku xdek lagi.. Huhu..

    Chot: Aku mmg slalu jgk blog ko tapi jump dari blog lama ko.. Heh.. X updet lagi link kat blog ni.. Nnti aku updet..

  14. Fuad Says:

    Lelabu: Aku x call lagi contact hok Puset bui.. nati aku ada info aku bari ler..

    Aminbakish: Hahak. tenkiu. Wah itu lagi susah nk carik mertua yang memahami..😉

  15. jeff Says:

    Fuad .. sapa ckp bela lembu tada nilai komersil ? Biar customer yg dtg ke ‘cow farm’ tu nilai sendiri. Buatkan farm tu bernilai komersil iaitu .. cth. rekabentuk mcm cow farm kat UPM .. betul-betul nampak mcm kat luar negara, green grass field utk kwsn bjalan kaki dan halaman. Pagar kayu warna putih. bangsal pulak jenis ‘wood house’ .. kalau di-commersialize cam tu baru org bukak mata.

    (Pakaian pulak err .. kau pakai koboi hari-hari, kalau nak gempak pakai pistol hehe )

    Elok kau teruskan, Ini yang digalakkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani sekarang. Kalau betul-betul serius boleh aku cuba dapatkan no. contact officer kat situ.

  16. almarbawi Says:

    Assalamualaikum,
    Fuad,
    aku baru lagi kat sini. Aku sebenonye salah seorang team member Infomalaya.

    Idea ko nak bela lembu agak bagus jugak. Kalau diusahakan betul-betul, memang boleh mendatangkan pendapatan lumayan.. Em.. aku rasa kan, baik ko cari consultant yang betul-betul pro dalam bidang membela lembu nih..

    Ohya, kalau ko sudi, meh la dtg blog aku..
    p/s: saja nak promote diri sendiri.. hehehe🙂

  17. Fuad Says:

    Jeff: Menarik Farm UPM tuh.. Nnti leh pegi melawat..🙂 Nnti mintak tulun ko kenenkan officer kat ctu..

    Almarbawi: Terima kasih atas nasihat.. Okes.. Jap lagi aku dtg blog ko..

  18. Norashady Says:

    Ini ada maklumat terkini: alamat= 2174-Y, Taman Tunku Habsah, 05100 Alor Setar, Kedah. Tel: 04-7336761 Fax: 04-7339419
    Aku baru jupo sakla tu..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: