Buat Apa Susah-Susah

Salam pertemuan, 

Saya tertarik dengan kehebatan Air Force One. Kapal terbang yang menjadi ikon kehebatan presiden US dan ketenteraannya. Kapal terbang tu hanya digelar Air Force One bila presiden US dok dalam dia, kalo tak dia jadik Air Force jek. Kalo Vice Presiden plak naik dia akan bertukar jadik Air Force Two.

Yang gempaknya, Air Force One memiliki kelengkapan yang cukup untuk presiden menjalankan tugas2 dia memerintah dari sebuah Kapal Terbang. Cukup dengan bekalan makanan, doktor, farmasi, bilik wartawan, bilik2 staff dia, secret service dan macam2 lagilah. Ada 85 telepon dan 19 TV kat dalam tu. Senang cite, semua kelengkapan ada.

Dari segi keselamatan ketenteraan tak yah cita la. Segala mak nenek punya teknologi macam aerial fueling, AA countermeasure, EMP, ECM sume ada. Hebatnya Air Force One ni dan kos nk membinanya dan nk maintain tu tak tahulah brapa setahun. Pastinya bukan murah.

Tapi perlukah semua tu.? Pendapat peribadi saya, pendekatan kerajaan Malaysia jauh lebih praktikal dan menjimatkan. Bila Pak Lah naik Kapal Terbang, dia hanya perlu call Najib. “Jib, hang tolong settle la kalo ada apa2. Aku nk berjalan sat.” Abes crita, jimat dan efficient. Tak yah Air Force ke apa ke. Hidup Malaysia. Hehe.😛

Saya nak menyambung tag semalam.. tinggal 5 lagi.

2) Leh Layan Cite Tak Paham Janji Best (merujuk entry sebelum ni)

3) Saya kadang2 ada short-term memory lost. Selalu terlupa kat mana letak dompet, handphone hatta spek. Dan yang lebih irony nya, selalu ingat balik time semayang. Hampeh tol..

4) Saya mempunyai masalah mengecam suara sendirik. Kalo dalam recorded video ke, musti rasa pelik dengar suara sendirik. Mungkin disebabkan perasan suara sedap tapi sebenarnya….

5) Bile time drive, saya ada habit pengang handbrake. Kononnya nk make sure handbrake betul2 dah lepas. Saya sedar sebenarnya saya dah terpengaruh dengan Ayah saya. Mungkin sebab dari kecik lagi tgk Ayah saya drive dia slalu wat camtu, saya pon jadi camtu gak. Pengaruh minda separa sedar. Saya ada sorang kawan yang masa drive tiap kali dia brek dia akan angkat tangan kiri. Sebabnya, Ayah dia slalu wat camtu dek kerana nk menahan anak2 dia takut terhumban ke depan setiap kali brek. Dia pon terjadik tabiat yang sama walau takde anak lagi. Lebih irony, bila dia naik kete dan pompuan dok kat sebelah, dalam keadaan tanpa sedar dia mengangkat tangan bila brek. Guess what, dia tersentuh tempat yang tak patut langsung di sentuh. Nak kata dia malang atau tak.. Saya no komen😉

6) Sepanjang hidup saya, saya tak pernah muntah. Betul kot fakta tu. Atau lebih tepat, seingat saya tak pernah. Pelik ke? Ntah la.. hehe.

Sehingga berjumpa lagi..

-Fuad-

Explore posts in the same categories: Saja2

21 Komen di “Buat Apa Susah-Susah”

  1. Hidet Says:

    Assalamualaikum.

    Lama dah x menaip kat sini.
    oo..gitu rupanya citer AirForceOne ni..

    err…yang no 6 – tak pernah muntah..
    rugi nye..tak dapat lah rasa kenikmatan muntah..hehe

  2. chot Says:

    xpernah muntah? hantu air dlm cerita badang pun muntah…ko mmg pelik la fuad

  3. cikgu azleen Says:

    perkara no 5.. siannya kawan awak tuh.. tergelak besar saya bila baca.. sib baik tak pernah tumpang kawan awak tuh punye kereta..

    P.S.: Malang ke rezeki??

  4. Tok Ketua Says:

    tumpang lalu..
    tak pernah muntah? memang pelik. kalau gitu naik bot ke pulau peranginan. mana tahu muntah coz mabuk laut. boleh hilang perngai pelik tu. hehehe

    p/s-muntah masa nak pergi bukit fraser

  5. el Says:

    kawan kamu patut buat selalu dekat perempuan tu, baru dia tau yang kawan kamu tak sengaja… haha..

  6. mek Says:

    saya serik untuk muntah lagi! selalunya ngelat bila nak muntah. hoho pendam asid…

  7. payakubor Says:

    Pak Lah ooo Pak Lah. Itu saja yang aku mampu buat.

    Wah! Kawan kau. Kalau aku yang macam tu, mesti tiada seorang pun yang percaya aku tak sengaja.

  8. KU> Says:

    Hmm..yg no 4 tu,ko macam aku gak laaa..pelik bila dgr suara sendiri dirakamkan,hek hek

  9. Hai_Da Says:

    Wahh,yg no 6 tue..tak penah muntah?ehehe..pelik tue..Hmm,tp nt kalau dh kawin,jgn awk pulak yg muntah tetiap pg udah la (morning sickness) ..heheh

    ~ http://www.richforever.cjb.net ~

  10. psittacula Says:

    * air force one – tak praktikal utk pemimpin yang cukup upaya untuk turun padang , buat keje guna kaki dan tangan sendiri. lainlah kalau pemimpin tu OKU, bolehlah just sit back n relax kat dalam tu.

    2. saya pernah layan citer lord of the ring berulang kali dalam sehari. tak faham tapi best. tak faham sbb tak minat. best sbb tengok teknologi yg digunakan…kesan visual yg terjelma…lama-lama paham gak tgk citer tu.

    3. saya pernah ngajar home tuition kat shah alam..my student tu chinese n very poor in malay language. dia malas n alasan yg dia bagi bila saya tanya balik apa yg saya tlh ajar, dia jawab, dia mengalami ‘short term memories’. so tak ingat apa yg saya ajar…senang kan nak klentong cikgu ?

    5. bab drive n habit ketika drive. teringat abah saya , bawa kete bukan main laju, bahaya tapi dia berhemah. beraninya abah saya sampaikan kat bukit putus k.pilah tu pun dia nak potong kete lain…tak ke giler namanya tu. saya yg duk kat seat belakang kejang kaki sbb saya rasa saya yg tekan brek…takut sgt..

    6. paling bengang bila kucing kesayangan adik saya muntah kat atas katil saya…tanpa belas kasihan saya slap kucing tu 3 kali…after that kucing tu tak berani masuk bilik saya…hehehe ganas tak?

  11. amokdemanis Says:

    no.3: kita serupe.. hehee.. tapi dah cube atasi secara berperingkat.

  12. fiq Says:

    hmm.hmm.. aku xtau nak komen ape. =]

  13. aku Says:

    wah.. memang pelik… hmm…

    “Tapi perlukah semua tu.? Pendapat peribadi saya, pendekatan kerajaan Malaysia jauh lebih praktikal dan menjimatkan. Bila Pak Lah naik Kapal Terbang, dia hanya perlu call Najib. “Jib, hang tolong settle la kalo ada apa2. Aku nk berjalan sat.” Abes crita, jimat dan efficient. Tak yah Air Force ke apa ke. Hidup Malaysia. Hehe.”

    -satu kesimpulan – situasi semasa tanah air – yang padat dan tepat😛

    yang no. 2 tu kira kita bertentangan la… aku akan tensen tahap gaban kalo tak paham movie😀

    hahaha.. aku ada satu bad habit bila drive… maki hamun driver lain… hahaha.. nak kene insaf ni..

  14. akirasuri Says:

    samalah. saya pun tak pernah muntah seumur idup ni..masa baby2 dulu tak tau le, tu nak kena tanya mak..ha ha ha..

  15. Fuad Says:

    Hidet: W’salam. Hidet-san. Lama x updet blog..

    Chot: Cehh..🙂

    Cikgu Azleen: Haha.. Nak wat camne.

    Tok Ketua: Naik bot pon aku tak muntah.. Aku tak mabuk laut tapi mabuk darat.. Haha. Tapi mabuk darat aku akan ilang kalo aku yang drive..

    El: Hurm.. Aku mungkin bleh bagi cadangan tu sebab masa kejadian tu ble dia mintak maap awek tu ckp. “It’s okay”. Ceh..jeles aku.. haha.

    Mek: Tak baik utk kesihatan tu Mek. Ko ngandung ek..😉

    Payakubor: Blom try blom tau brader..

    KU: Leh geng la kita..

  16. Fuad Says:

    Haida: Erk.. Orang kawen muntah pagi ke? Urm.. adakah ada maksud tersirat. Aku yang innocent ini blank.

    Psitaculla: Ko patut blajar ngan Ayah ko advance driving. Kalo ko pegi kelas dia mahal kene bayar tuu…

    Amok: Heh. Camne nk atasi tu?

    Fiq: Updet bro updet… Heh..

    Esis:😛

    Aku: Best la habit ko masa drive tu. Habit aku kalo jadik co-pilot, usha driver lain (awek sahaja)..

    Akirasuri: Huh.. Biar betul.. Ada gak specis camni..😉

  17. barokah Says:

    Memang paklah tak patut ada Air Force One macam bush tu. Sebabnya membazir je. Lebih baik duit yang banyak nk perabih kat situ gunakan untuk kebaikan rakyat. Banyak sangat lagi rakyat yg sedang menderita.

    http://barokah.wordpress.com

  18. Hai_Da Says:

    hahah…innocent btol la awk nie Fuad ^^..heheh

  19. psittacula Says:

    bila pk2 ada praktikalnya presiden US guna Air Force One. negara diorang bukannya kecik. nak pantau kena la guna kenderaan yang mantap dari segi keupayaan perjalanan dan keselesaan. lagipun ini sahaj cara nak mengskodeng negara lain…praktikal kan!

  20. kiacarens Says:

    pak lah dah beli jet la..nak buat air force one la jugak… puad x penah muntah?? boleh buat blog ni pasal puad x muntah..hehe


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: