Archive for the ‘Ulasan Buku’ category

Apa yang best nya jadi kaya..

Januari 24, 2007

Salam pertemuan,

Ari Isnin aritu (2 hari lepas) saya ada course daripada sebuah company kat Jerman. Apa yang saya perhatikan, trend company kat advance country ni lebih kepada technology driven. Derang ada staff brape kerat jek tapi sume geng2 doktor la. Paling koman pon ada master. Stakat degree ni tak pandang.

Jadi kerja2 remeh2 sume derang outsource kat syarikat yang takde teknologi hebat macam derang. Contohnya company kat Malaysia. 🙂 Saya menjangkakan trend macam ni akan jadik kat Malaysia jugak nnti. Jadi, kalo nk survive di masa akan datang, kenalah lengkapkan diri dgn ilmu pengetahuan yang superb. Sekarang ni kat Malaysia pon degree dah tak berapa laku sangat dah.

Memenuhi janji aritu, cerita pasal buku Why We Want You to be Rich. Penulis: Robert Kiyosaki dan Donald Trump. Lama dah tak ulas buku, asek membebel tak tentu hala.. 😉

Komen:

Buku lebih kepada mind shifting approach. Dimana penulis berharap lepas baca buku ni, orang yang selama ni bercita-cita  nk menjadi miskin merubah cita-cita mereka nk jadi kaya. Walau pon target audience dia world wide, sesetengah part macam fokus sangat kat American.

Pasal Robert: Kebanyakkan isi dia berulang dari buku sebelum ni. Pasal cash flow, pasal quadrant, pasal expand your mean dan lebih kurang stail die la. Pada orang dah baca buku dia sebelum ni, isi buku ni macam overview.

Pasal Donald: Saya bukan nk kutuk sangat, tapi nmpk sangat dia menulis cukup syarat jek. Dia soh Robert hurai dulu point yang nk bincang, pastu dia main tambah2 je. Apapon tetap tak dinafikan nilai ilmu tu tetap ada.

Buku ni dikarang oleh seorang Millionaire dan sorang lagi Billionaire. Sorang yang pelajaran dia tak hebat sangat tapi sorang ni grad Wharton wa ckp lu. Top business school in the world. Sorang ni bapak dia miskin dan sorang ni plak memang kaya gilak tak ingat nye.

Point yang menarik perhatian saya:

  1. Robert sebut pasal 10/90 pembahagian kekayaan dalam bisnes. Saya syak dia ambik hadis nabi. Saya rasa kebanyakkan orang dah tahu pasal 20/80 Pareto Rule. Saya masa first time dengar Pareto Rule tu saya dah terpikir hadis nabi 9/10 rezeki dalam perniagaan ni.
  2. Donald sebut pasal orang yang berjaya mesti belajar sejarah. Pada akhir bab tu dia sebut pasal Empayar Uthmaniah. Tapi dia tak cerita detail apa pengajaran yang dia ambik dari kejatuhan Empayar Uthmaniah.

Kesimpulan: Buku yang bagus buat orang yang dah ada keinginan untuk kaya. Tapi ia tetap perlu disupport oleh buku2 yang sebelum ni. Kalo dengan harga RM89.90 tu baik beli buku derang yang awal2.. kalo takde lagi lah. Kalo dah beli semua buku derang ni, lengkapkan lah koleksi anda dengan buku ni. Heheh..

Sehingga bertemu lagi.

-Fuad-

Advertisements

Orang Kaya Bertaqwa

Disember 10, 2006

Salam pertemuan buat sekian kali,

Hahah..sudah sekian lama tidak disentuh blog Almari Buku ni.. Terasa janggal la plak. Sebetulnya saya begitu gundah gulana pabila memikirkan blog yang sudah ditinggal lama tanpa pengisian. Nak buat macam mana, inilah nasib orang makan gaji. Walau dah dirancang seteliti mungkin, namun setiap yang berlaku tetap diluar kawalan..

Hari ini, dikesempatan ini saya nk share dan promote buku best dari Dr. Rusly. Buku terbaru ni memang saya salute sangat2. OKB! Orang Kaya Bertaqwa. Memberi berjuta pengertian dan keinsafan untuk dihayati buat para penggila bisnes malah jua umat Islam yang tak kira lah menggilai apa sekalipon. Satu buku yang saya rasa boleh diibaratkan meng’calibrate‘ atau ‘alignment’ buat para usahawan Islam.  

Saya tak nak bincang byk, saya sgt syorkan beli buku ni. Mungkin dari segi ilmu baru tak banyak, namun motivasi dan renungan yang disajikan memang lazat dan menyelerakan.  Entry ni saya nk sentuh pasal satu penangan minda yang begitu mencetus kalbu saya..

Terdapat 2 jalan yang harus dipilih oleh setiap orang Islam. Jalan yang menjanjikan dunia dan jalan yang membawa kebahagian di akhirat. Manakah pilihan anda? Selalunya bila diajukan soalan sebegini, rata2 menjawab mahukan keduanya, dunia dan akhirat (Saya pun jawab camtu gak..) Hakikatnya, mana mungkin 2 jalan yang berbeza membawa kepada destinasi yang sama.. Anda hanya boleh memilih salah satu sahaja. Tapi..percayalah, jika akhirat yang dipilih, Insya Allah kemurahan Allah itu memberikan keduanya..

Semoga semua yang berminat menjadi OKB termakbul seadanya…

Slot Cakap Bukan2… 

Minggu ini dah masuk minggu ke-3.

Dulu..minggu pertama, tiap2 detik mentera yang di lafaz “Sabar2..minggu ni je.. Pasni boleh relek sket..”

Minggu lepas.. ada isu plak. Rutin itu berulang lagi. Blog tak terjenguk.. Pasar malam tak terkunjung (utk menjual).. Projek2 bisnes terbengkalai… Adik terabai kat rumah.. huhu.. Harapan menggunung tinggi semoga minggu ni tak berulang lagi..

Namun kini… harapan tinggal harapan.. Saat kerja minggu lepas nyaris2 siap.. datang lagi arahan baru.. Uh uh..

What a life.. Very intresting.. Heheh.. 😛

“Manusia adalah satu makhluk yang mana jika dia melakukan sesuatu perkara berulang2 kali, tak dapat tidak dia akan menjadi pakar dalam perkara itu.” – Tun Dr. Mahathir, ceramah majlis konvokesyen 2006 Universiti Teknologi PETRONAS.

Sehingga berjumpa lagi…tapi ntah bila… 

-Fuad-

Sesuatu Yang Hilang

November 22, 2006

Salam pertemuan,

Sudah agak lama blog ini tidak diperisikan. Alhamdulillah hari ini diberikan kesempatan utk melakar sedikit ulasan buku terbaru yang saya baca. Sekadar ulasan yang teramat ringkas.. masa tidak berapa mengizinkan. Insya Allah jika ada perbincangan saya rasa manfaatnya lebih.

Buku bertajuk “Melahirkan Jutawan Melalui Sektor Pertanian” karya Nasnan Jajuli ini saya rasakan mencurah manfaat yang besar buat sesiapa yang menaruh minat tinggi sebagai Usahawan Tani. Saya adalah salah seorang. Setelah menatap buku ini, saya dapat rasakan sudah cukup alasan yang diberikan selama ini. Inilah masanya utk melestarikan impian yang terpendam sedari mula mengenal maknawi ‘cita-cita’.

Namun saya tidak akan berbicara apa yang ada, lebih tertarik pada apa yang tiada. Bagi yang berminat utk mengetahui perihal yang ada, boleh rujuk di website Sabak Agro. Sesuatu yang hilang disini ialah ilmu pemasaran. Sesuatu yang sukar hendak di gali di bumi Malaysia khususnya bagi orang Melayu ialah mempelajari ilmu pemasaran. Saya begitu mendambakan ilmu pemasaran ini. Sebetulnya ilmu memang boleh dicari dengan berusaha mencari melalui pengalaman. Istilah yang digunakan, ‘Learn form Hard-Knock University’. Ilmu yang bila dapat pasti akan diingat sampai bila2 dan dihargai sepenuh hati.

Mengungkap kata-kata seorang Leftenan Kolonel Rejimen Renjer Diraja, ‘Smart people learn from mistakes but it takes briliant people to learn form others mistakes’. Saya masih tercari2 jika ada sebarang rujukan tentang pemasaran yang praktikal di Malaysia. Sampai tika ini, belum ada suatu rujukan yang dirasakan benar2 berhasil. Mungkin seorang yang berpengalaman yang sudi memberi tunjuk ajar kepada pencebur baru adalah suatu yang begitu penting dalam bagi melengkapi kitaran ekonomi perniagaan kaum bumiputra khususnya orang Melayu yang sejak … (ntah bila) menghadapi masalah besar dalam pemasaran.

Saya begitu tertarik dengan forum perniagaan di barat, contohnya Start-up Nation yang menjadi bukan sahaja rujukan muka2 baru tapi sebagai batu loncatan buat para businessman vateran. Saya mengesyorkan, budaya bantu-membantu ini patut dipergiatkan dan moga2 menjadi suatu titik tolak perubahan kearah kemajuan perniagaan di Malaysia.

Forum Jom Niaga dikelolakan oleh saudara Adly mungkin boleh dijadikan asas untuk ini. ( Tolong iklankan 😉 )

Sehingga berjumpa lagi…

-Fuad-

Membina Empayar Diri

November 14, 2006

Salam pertemuan,

Bagi yang mengenali diri saya di UTP, saya boleh dikategorikan ‘taik’ game. Heheh. Yang lebih malang game yang saya sangat suka ialah game strategi dan RPG. Berlainan dengan game seperti fighting atau race (archade) yang mengambil masa yang yang pendek, game saya semestinya mengambil masa yang panjang. Memang tak hairanlah banyak masa di buang sia-sia. Jadi.. nasihat saya, jgn jadik ‘taik’ game. Hargailah zaman muda anda.. 😛

Dalam sesuatu permainan game strategi seumpama Red Alert, Starcraft, Warcraft, Age of Empire, Heroes dan sewaktu dengannya biasanya (pengalaman saya) pemain akan mengukuhkan pertahanan dan cuba bertahan. Setelah itu diikuti dengan askar2 disamping mula mengukuhkan ekonomi. Mungkin setiap pemain mempunyai pendekatan tektik yang berlainan namun aspek pertahanan, serangan dan ekonomi memainkan peranan penting untuk menang. Saya percaya dalam sesebuah empayar sebenar pun ketiga-tiga aspek ini penting..

Habis mukaddimah .. 😉 Kalo pembaca bukan peminat game.. memang hancus mukaddimah entry kali ni..  Hari ini saya nk membuat satu ulasan buku setelah sekian lama jugak tak berkesempatan. Mungkin gara2 masa tak cukup nk review balik buku sebelum buat ulasan. Namun dikesempatan ni saya ulas buku yang tiap2 hari saya baca tapi bukan berkaitan perniagaan. Lebih kepada pembinaan empayar diri. Tajuk buku tersebut ialah “Surah-Surah Pilihan” keluaran Al-Hidayah. Buku nipis ini mengandungi surah2 yang sangat penting dalam pembinaan diri. Kandungannya ialah surah Al-Kahfi, Yaasin, Ad-Dukhan, Al-Waqiah dan Al-Mulk.

Laksana sebuah kota yang teguh pertahanannya, Al-Kahfi adalah pelindung yang sangat penting. Yaasin pula adala senjata peperangan yang sangat berguna. Tak kiralah sebagai pekerja, pelajar, pendakwah atau apa saja, khasiat Yaasin memang tiada taranya. Kalo nk dibincangkan khasiatnya memang teramat panjanglah jadinya. Akhir sekali ialah penjana ekonomi atau rezeki. Tidak lain dan tidak bukan surah feveret saya, Al-Waqiah. 🙂 Nah..sudah lengkap tiga asas kukuh dalam membina empayar diri . Namun ini adalah pandangan saya yang cetek ilmu agamanya. Sebetulnya masih terlalu banyak lagi amalan yang perlu.. Mungkin anda boleh komen..

Sedikit nukilan pasal surah feveret (baca favorite) . Sejak dua menjak ni saya dah mula terpengaruh dengan seorang sahabat blog. Surah feveret beliau ialah Ar-Rahman. Dulu saya juga ada seorang kawan yang cukup meminati surah Ar-Rahman. Pantang jadi imam sket mesti boleh dengar dia tarik “Fabiayyialaaaa Irabbikuma Tukazzibaaann**   ” (Nikmat Tuhanmu yang manakah telah kau dustakan? ). Komen saya ketika tu.. memangla dia minat surah tu sebab senang nk hafal.. Hahak.. Jahil betul.. Namun kini saya dan terpengaruh jugak.. Membe blog ni siap rekemen satu novel dan lepas baca novel tu saya dah cair dan tergoda dengan Ar-Rahman plak. Heheh. Walau Al-Waqiah masih tetap dirindui, Ar-Rahman mula bertapak dihati.. (Lagipun part paling best kat Al-Waqiah pon ada gak dalam Ar-Rahman.. Kisah bidadari syurga.. maklumlah suke berangan.. ngeh ngeh)

Nota: Tiada niat saya ingin membandingkan kehebatan antara surah kerana semuanya adalah kalam Allah, namun kadang2 kita dapat rasakan sesuatu surah itu begitu mesra dengan kita berbanding surah2 lain.

Sehingga berjumpa lagi…

-Fuad-

** – Sila rujuk Al-Quran utk bacaan tajwid yang betul 

Financial Freedom – Suatu Epilog

Oktober 4, 2006

Salam pertemuan pembaca semua,

Hari ini saya nak buat sesuatu yang tak pernah saya buat di blog Almari Buku. Apakah benda itu.? Memberi ranking pada buku.. 🙂

Sabtu lepas saya singgah di Popular utk beli The Edge, tapi terbeli 2 buah buku iaitu Stock Performance Guide (keluaran Dynaquest) dan Secret of Self-Made Millionaires (dikarang oleh Adam Khoo). Komen pasal Stock Performace Guide boleh rujuk blog Main Saham. Saya bagi 5 bintang utk buku Secret of Self-Made Millionaires, memang antara yang terbaik saya pernah baca. Memandangkan saya tak baca abes lagi, saya tak masukkan dalam ulasan lagi.

Okeh.. pasal ranking yang saya bagitau tadi.. Dalam almari buku saya ada beberapa buku yang berkaitan perniagaan internet yang saya kumpul sejak tahun 2003 lagi. Untuk mengelakkan ada pihak yang tersinggung, saya rahsiakan nama buku2 tersebut.. 🙂 Berdasarkan penilaian saya 2 buku terbaik dalam kategori perniagaan internet ialah Rahsia Buat Duit Di Internet karya team Saifulsham (Syazwan & Sabri) dan jugak buku Secret of Self-Made Millionaires karya Adam Khoo. Walaupon Secret of Self-Made Millionaires bukanlah dalam kategori perniagaan Internet sepenuhnya namun kupasannya mengenai perniagaan internet di ambil kira.

Jika anda bertanya kenapa, Rahsia Buat Duit Di Internet adalah buku paling praktikal pada saya. Anda beli, baca, tgk VCD dan terus boleh buat website dan kalo bernasib baik boleh terus buat jualan pada hari yang sama. Sangat praktikal. Sementara buku Secret of Self-Made Millionaires memberi kupasan yang sgt mengujakan tentang perniagaan Internet dari segi keuntungan dan langkah-langkah2nya. Hasilnya, saya terus nak mendaftar Seminar Rahsia Buat Duit dengan Internet anjuran Team Saifulsham semalam. Malangnya pengambilan telah dihentikan. Huhu..

Apapon, saya nk berkongsi satu maklumat yang saya dapat dari buku Secret of Self-Made Millionaires yang saya rasa sgt penting utk diketahui. Ramai orang yang cakap nk capai Financial Freedom tapi tak sedar terdapat 2 lagi peringkat dibawah Financial Freedom perlu dicapai sebelum melangkah ke dunia kebebasan kewangan. Mengikut Adam, terdapat 4 peringkat kekayaan iaitu:

  1. Financial Stability – Dana anda cukup utk menampung kos hidup selama sekurang2nya 6 bulan (tanpa bekerja) dan anda memiliki perlindungan insuran secukupnya jika anda ditimpa kemalangan atau musibah.
  2. Financial Security – Hasil pelaburan anda memberi pulangan yang cukup utk menampung kos keperluan asas. Jika anda tak berkerja anda tak perlu merempat.
  3. Financial Freedom – Ini adalah peringkat yang diidam2kan oleh ramai orang. Hasil pelaburan anda cukup utk menampung kos gaya hidup anda sekarang tanpa perlu bekerja.
  4. Financial Abundance – Peringkat ini, pelaburan anda memberi pulangan yang mencukupi utk menampung kos gaya hidup yang anda impikan tanpa perlu bekerja. Lagi hebat impian hidup anda lagi lambatlah nk tercapai..

Jadi, buat satu langkah demi satu langkah dan Insya Allah boleh berjaya. Yang penting tetapkan matlamat, mulakan perancangan dan LAKSANAKAN. Sehingga bertemu lagi.

-Fuad-

Tolonglah Aku

September 26, 2006

Salam Pertemuan,

Pernah diceritakan oleh kawan saya kisah adiknya membaca doa qunut.

Di waktu subuh yang hening, seorang gadis kecil menunaikan solat Subuh. Umurnya masih sangat muda dan masih baru belajar beribadat. Tanpa dia sedari, abangnya sedang berzikir disatu sudut bilik sembahyang. Sampai bangkit dari rukuk rakaat kedua, gadis ini terdiam. Dia memang tak tahu baca doa qunut. Selalu mendengar Ayahnya dan abang2nya membaca doa qunut dengan suara yang kuat. Maka dengan penuh perasaan dia berdoa “Ya Allah yang tuhanku. Bagilah aku rambut yang panjang“.. Apa lagi, berdekah2 lah si Abang kat belakang. Abes dinobatkan kesah tu kat seluruh ahli keluarga. Ampeh sungguh si Abang. Tapi sebagai seorang abang yang ada adik perempuan, saya setuju.. memang best ngusik adik pompuan. Hahak.. 😛

Apa yang cuba saya sampaikan ialah doa. Adakah kita hanya perlu berdoa mintak perkara2 yang serius sahaja? Pada pendapat saya, Allah itu yang Maha Penyayang. Dengan kasih sayangnya, sebagai hamba kita patut mengadu semua masalah kita padaNYA, tak kiralah seremeh atau sekecil mana pon. Memanglah Allah Maha Mengetahui, tapi bukankah lagi afdal kita sendiri yang meminta tolong dari yang sangat menyayangi kita, yang sangat pemurah dan maha kaya? Saya betul2 kagum dengan kemurnian hati adik perempuan kawan saya tu. Dia sangat menginginkan rambut yang panjang, siapa lagi yang paling utama dapat menunaikan permintaan dia?

Teringat saya komen dari seorang hakim suatu ketika dulu. “Janganlah kita selalu menyusahkan tuhan dengan meminta bermacam2..” Augustine Paul, seorang hakim yang menulis buku undang2 yang menjadi rujukan utk univeristi2 di Malaysia. Lawak sungguh.. Adakah dia membayangkan TUHAN itu seperti manusia yang mempunyai had.? Masa yang terhad, tenaga yang terhad, sumber yang terhad, ruang yang terhad. Tidak wahai tuan hakim. Allah itu Maha Sempurna. Mintaklah apa sahaja, banyak mana sekalipun. Tidak menjadi masalah sedikit pon pada Zat yang Maha Kuasa.

Renungan:

  1. Doa adalah senjata utama orang Islam
  2. Perlukah kita malu utk meminta sesuatu yang remeh dari Allah padahal Allah lah paling memahami diri kita?
  3. Kalo budak kecik berdoa, mesti best curik2 dengar.. 😉

Pasal meminta tolong ni, saya nak sentuh sket isi pertama dalam buku Before You Quit Your Job semalam. A succesful business is created before there is a business. Isi ini menekankan mind setting sebagai seorang usahawan dan kepentingan menyediakan rancangan perniagaan yang terperinci. Setelah rancangan perniagaan yang terperinci siap, langkah yang sangat penting ialah mintak tolong. Mintak tolong akauntan, peguam, jurujual, usahawan yang berpengalaman dan siapa saja yang difikirkan perlu untuk memberi komen rancangan perniagaan anda. Ini adalah langkah yang sangat penting tapi ramai orang tak buat.

Semoga bermanfaat utk anda. Sehingga berjumpa lagi..

-Fuad-

Berdoa dalam hati: Ya Allah, bagilah kerja tak byk harini supaya boleh balik on-time.. 🙂

Before You Quit Your Job

September 25, 2006

Salam Pertemuan,

Buku dari Robert Kiyosaki bersama Sharon Lecture. Before You Quit Your Job 10 Real Life Lessons Every Entrepreneur Should Know About Building a Multimillion Dollar Business.

Pendapat peribadi saya, kebanyakkan buku karya Robert berkait rapat antara satu dengan yang lain. Pendapat saya, tiga buku utama yang menerangkan prinsip asas Robert ialah Rich Dad Poor Dad, Cashflow Quadrant dan Retire Young Retire Rich. Konsep asas dalam 3 buku utama ni digarap dalam buku Before You Quit Your Job dan ditulis khusus untuk orang yang ingin berhenti kerja dan memulakan perniagaan sendiri.

Jom kita tgk 10 perkara yang perlu diambil kira sebelum berhenti kerja mengikut kata2 si Robert nih:

  1. A Successful Business is Created Before There is a Business (Perniagaan yang berjaya sudah diwujudkan sebelum ia bermula)
  2. Learn How to Turn Bad Luck to Good Luck (Belajar menukar nasib tak baik kepada nasib baik)
  3. Know the Difference Between Your Job & Yor Work (Tahu perbezaan tugas dan pekerjaan anda)
  4. Success Reveals Your Failures (Kejayaan akan menunjukkan kegagalan anda)
  5. The Process is More Important Than the Goal (Perjalanan itu lebih penting dari matlamat)
  6. The Best Answers are Found in Your Heart… Not Your Head (Jawapan terbaik adalah dari hati bukan otak)
  7. The Scope of the Mission Determines the Product (Matlamat perniagaan anda menentukan produk)
  8. Design a Business That Can Do Something That No Other Business Can Do (Bina perniagaan yang buat lain dari yang lain)
  9. Don’t Fight for the Bargain Basement (Jangan bersaing dengan keuntungan yang rendah)
  10. Know When to Quit (Tahu bila perlu berhenti)

Itulah dia 10 perkara yang Robert cuba sampaikan dalam buku dia. Ini adalah kata2 dia dan setiap orang mempunyai pendekatan yang tersendiri. Apapun ini adalah buku yang sgt menarik dari segi kandungan. Seperti biasa Robert mempunyai cara yang menarik utk menerangkan semua teori2 dia dan disokong oleh Sharon. Kalau sape yang dah baca buku ni akan berpendapat utk memulakan perniagaan bukanlah semudah 1)Berhenti Kerja 2)Mulakan Perniagaan. Namun Robert jugak menggalakkan pembacanya ambik risiko, seperti buku2nya yang lain.

Semoga perkongsian ini bermakna untuk anda. Mungkin lenkali kita leh bincang detail setiap isi2 tu.. Sehingga bertemu lagi.

-Fuad-