Buat Apa Susah-Susah

Dikirim Februari 27, 2007 oleh Fuad
Kategori: Saja2

Salam pertemuan, 

Saya tertarik dengan kehebatan Air Force One. Kapal terbang yang menjadi ikon kehebatan presiden US dan ketenteraannya. Kapal terbang tu hanya digelar Air Force One bila presiden US dok dalam dia, kalo tak dia jadik Air Force jek. Kalo Vice Presiden plak naik dia akan bertukar jadik Air Force Two.

Yang gempaknya, Air Force One memiliki kelengkapan yang cukup untuk presiden menjalankan tugas2 dia memerintah dari sebuah Kapal Terbang. Cukup dengan bekalan makanan, doktor, farmasi, bilik wartawan, bilik2 staff dia, secret service dan macam2 lagilah. Ada 85 telepon dan 19 TV kat dalam tu. Senang cite, semua kelengkapan ada.

Dari segi keselamatan ketenteraan tak yah cita la. Segala mak nenek punya teknologi macam aerial fueling, AA countermeasure, EMP, ECM sume ada. Hebatnya Air Force One ni dan kos nk membinanya dan nk maintain tu tak tahulah brapa setahun. Pastinya bukan murah.

Tapi perlukah semua tu.? Pendapat peribadi saya, pendekatan kerajaan Malaysia jauh lebih praktikal dan menjimatkan. Bila Pak Lah naik Kapal Terbang, dia hanya perlu call Najib. “Jib, hang tolong settle la kalo ada apa2. Aku nk berjalan sat.” Abes crita, jimat dan efficient. Tak yah Air Force ke apa ke. Hidup Malaysia. Hehe. 😛

Saya nak menyambung tag semalam.. tinggal 5 lagi.

2) Leh Layan Cite Tak Paham Janji Best (merujuk entry sebelum ni)

3) Saya kadang2 ada short-term memory lost. Selalu terlupa kat mana letak dompet, handphone hatta spek. Dan yang lebih irony nya, selalu ingat balik time semayang. Hampeh tol..

4) Saya mempunyai masalah mengecam suara sendirik. Kalo dalam recorded video ke, musti rasa pelik dengar suara sendirik. Mungkin disebabkan perasan suara sedap tapi sebenarnya….

5) Bile time drive, saya ada habit pengang handbrake. Kononnya nk make sure handbrake betul2 dah lepas. Saya sedar sebenarnya saya dah terpengaruh dengan Ayah saya. Mungkin sebab dari kecik lagi tgk Ayah saya drive dia slalu wat camtu, saya pon jadi camtu gak. Pengaruh minda separa sedar. Saya ada sorang kawan yang masa drive tiap kali dia brek dia akan angkat tangan kiri. Sebabnya, Ayah dia slalu wat camtu dek kerana nk menahan anak2 dia takut terhumban ke depan setiap kali brek. Dia pon terjadik tabiat yang sama walau takde anak lagi. Lebih irony, bila dia naik kete dan pompuan dok kat sebelah, dalam keadaan tanpa sedar dia mengangkat tangan bila brek. Guess what, dia tersentuh tempat yang tak patut langsung di sentuh. Nak kata dia malang atau tak.. Saya no komen 😉

6) Sepanjang hidup saya, saya tak pernah muntah. Betul kot fakta tu. Atau lebih tepat, seingat saya tak pernah. Pelik ke? Ntah la.. hehe.

Sehingga berjumpa lagi..

-Fuad-

Advertisements

Hak Untuk Gembira

Dikirim Februari 26, 2007 oleh Fuad
Kategori: Saja2

Salam pertemuan, 

poster.jpgSaya arini di tag oleh Cik AminBakish pasal benda pelik. Sebab pagi ni saya dah set nk cite pasal cite yang saya tgk semalam.. Saya jawab tag tu satu je dulu.. Heheh..

1) Kalo saya nk sesuatu, Saya tak pikir panjang.

Cite semalam, saya tgk iklan kat Astro, pasal cite The Pursuit of Happyness. Saya teruja sebab cita tu pasal bagaimana orang susah struggle untuk berjaya dalam hidup. Pastu sebab itu kisah benar. Pastu gak sebab kisah benar pasal broker saham yang dah berjaya.

Maka saya pon siap2 pegilah kat Queen Bay Mall, dan crita tu hanya ada midnite jek. Start pukul 11.45 malam. Dan time tu baru pukul 9.00 malam. Lepas beli tiket, saya pon dok tercongok dalam kete sambil dengar radio, makan jajan, baca majalah Malaysian Business. Main highlight pasal 40 orang paling kaya kat Malaysia. Orang paling kaya, biasalah si Robert Kuok. Orang Melayu paling kaya Syed Mokhtar Al-Bukhary. Dua orang pompuan dalam list tu, sorang Usahawn Cina dan Sorang lagi kerabat Sultan Perak. Yang paling muda, orang besar IOI Corp, umur baru 28 tahun, tapi aset dah beratus juta. Perghhh…

Tup2.. saya sedar saya dah tersilap beli tiket. Hampeh tol. Saya pon pegi balik kaunter dan malangnya dia kata tak leh tukar. Terpaksalah beli tiket baru.. burn tiket. Hehe. Setelah penantian hampir 3 jam, saya pon berjaya layan cite tu..

Dalam panggung semalam ade 3 orang je. Ya betul.. Satu panggung ada 3 orang penonton saja. Saya dok seat tengah2.. pastu ada couple kat blakang. Kalo pawagam kat Bintulu, dia akan mintak balik tiket pastu pulangkan duit. Tayangan akan kansel. Nasib baek kat Penang.. 😉

Komen saya, cite yang menarik dan bermotivasi. Semuanya bermula bila watak utama Chris Gardner terjumpa orang yang kaya pastu dia tanya 2 soklan.

  1. What you do?
  2. How you do that?

Dan kebetulan orang yang dia tanya tu adalah broker saham. And all after that is history. Nk tahu kisah yang lagi lengkap leh search kat tenet. Adakah membuang masa 3 jam dalam keta, tukar tiket berbaloi? I just need to get what I want. 😛

Imbauan Kenangan Silam: Masa kat UTP dulu saya pernah Sahur kat Penang pastu Bukak Pose kat KL. Esoknya ada kelas pagi. Haha.. Sometimes people tend to do crazy stuff.

Sehingga berjumpa lagi..

-Fuad-

Tak Paham tapi Best

Dikirim Februari 23, 2007 oleh Fuad
Kategori: Maklumat Umum

Salam pertemuan,

 

Saya mempunyai satu sindrom yang saya rasa pelik iaitu seronok melayan cerita yang saya sebenarnya tak berapa paham. Contoh sekarang saya dok melayan DVD, House MD. Berebut ngan member yang nk main PS2 saya plak sebuk nak ngabiskan yang season 1 punya. Yang lawaknya, saya bukanlah paham sangat medical2 term yang derang sebut tapi best gila melayan problem solving scenario nih.

Dulu, saya jugak dok gila melayan anime Hikaru No Go. Anime pasal budak yang main Go, sejenis catur Jepon. Terus terang, sampai sekarang saya tak paham camne Go tu dimainkan. Tapi besh jugak melayan cite tu.

Ini adalah sindrom yang saya tak paham. Tak paham tapi best. Malam ni nak marathon DVD tu sampi abes. Selamat berhujung minggu.. I Love Friday 😛

Iklan: Saya nk bagi buku free kat orang yang berminat saja. Sila rujuk blog Main Saham. Siapa cepat dia dapat.

Sehingga bertemu lagi..

-Fuad-

Toleransi vs Tegas

Dikirim Februari 22, 2007 oleh Fuad
Kategori: Saja2

Salam pertemuan, 

Semalam Mak saya bagitau, coolbox saya telah hilang dirembat orang. Hampeh tol. Coolbox pon nk dipau. Saya dengan ini, meminta pencurik tersebut jika dia membaca blog ini agar memulangkan coolbox tersebut. Dan pada sesiapa pernah terlihat coolbox saya yang berjenama Coleman kaler biru (Gambar Sebelah) sila bagitau saya. 😉

Hari ini saya nk borak kosong lagi, perihalnya mungkin tak berapa menarik. Pasal toleransi dan ketegasan. Suatu yang berlawanan tapi tidak bermaksud salah satu lebih bagus dari yang lain. Sebab topik ni mungkin menyinggung beberapa pihak, saya terlebih dahulu memohon maaf jika tak sengaja menguris perasaan pembaca.

Pendapat saya, diulangi pendapat saya, toleransi lebih digemari oleh lebih ramai orang berbanding ketegasan.

Contoh yang saya nk gunakan ialah golongan Pondok dan Ustaz2 Moden. Sensitif nih. Contoh yang saya gunakan ni hanya sebagai contoh sahaja, tak perlu di spesifik kepada sesetengah golongan, sekadar tujuan perbincangan, tidak lebih dari itu.

Golongan Pondok bisanya lebih tegas dari ustaz2 moden sekarang ni. Bila berkisar sesuatu isu, satu garis panduan yang jelas boleh digariskan. Yang tak boleh, tetap tak boleh dan yang boleh tu boleh la kan. Tegas. Tiada tolak ansur. Pada saya, dengan ketegasan ini menyebabkan kebanyakkan Tok Guru2 pondok ni karamah mereka lebih tinggi berbanding ulamak2 lain. Dari segi amalan rohani tu tak perlulah kita bincangkan untuk topik ni. Tapi… dengan ketegasan sebegini, ramailah puak2 yang kurang selesa dan tidak dapat menerima pendekatan mereka. Ada yang kata jumudla, berfikiran tertutupla. Pada saya, ketegasan dalam prinsip hidup dan pegangan sebenarnya memberi kualiti yang tinggi pada seseorang individu.

Berbalik kepada Ustaz2 moden, mereka lebih terbuka dalam sesuatu isu dan bertoleransi. Jika sesuatu masalah agama muncul, mereka tidak akan terus menggariskan panduan, boleh atau tak boleh. Bergantung pada keadaan tertentu yang kebanyakkan adalah terlalu subjektif. Mungkin bagi sesetengah orang takrifan darurat tu berbeza2. Maka muncullah kisah bila darurat, hukum ini diperlonggarkan. Namun, keadaan bagaimana yang dikatakan darurat itu… masih samar dan subjektif. Islam itu mudah dan memudahkan. Namun jangan la plak ambik mudah. Sikap toleransi sebenarnya membuatkan orang ramai lebih selesa untuk menerima dan mempunyai kesan tersendiri dalam pendekatan dakwah itu sendiri. Pendapat saya, dakwah dapat disebarkan dengan lebih berkesan melalui toleransi.

Saya merasakan keduanya perlu. Tiada yang salah. Mungkin anda boleh komen tak perlu terikat pada contoh yang saya berikan. Mungkin tegas dalam prinsip hidup. Cth: Pak Guard yang betul2 ikut peraturan (tegas) tak di sukai ramai walaupun dia hanya menjalankan amanah yang diberikan berbanding Pak Guard yang lebih bertolak ansur dan memberi kelonggaran.

Sehingga bertemu lagi…

-Fuad-

Statement Ditarik Balik

Dikirim Februari 21, 2007 oleh Fuad
Kategori: Saja2

 Salam pertemuan,

Cabaran mendaki Banjaran Titiwangsa dengan Opel Kadett telah berjaya. Haha. Setelah beberapa kali hilang kepoweran dan terpaksa direhatkan tatkala mendaki bukit, akhir kereta burukku berjaya melepasi halangan menyeberangi banjaran. Saya sempat layan lentok kat R&R Titiwangsa. Memang best. 🙂

Entry kali ni saya nk tarik balik keyataan yang dibuat dalam entry sebelum ini iaitu yang bertajuk Sentimen Perkauman (13 September 2006 – Alamari Buku). Satu perkara yang baru saya tahu pasal salasilah keluarga masa cuti aritu.

Kenyataan yang di tarik balik:Blank betul saya. Adeke dicakapnya Cina. Ini Melayu tulen nih. Rasanya takda plak dalam salasilah keluarga saya Cina.”

Nenek saya (belah Mak) namanya Nik Kalsom Binti Nik Hassan. Bagi orang yang tahu, kononnya Nik ni adalah nama kerabat Sultan Kelantan. Memandang kan datuk saya orang kebanyakkan, dia dah membuang nama Nik kat anak2 dia, so lepas tu memang dah tak dek nama tu kat generasi bawah dia.

Mengikut kata Mak saya, sebenarnya Nik bukanlah berketurunan Sultan Kelantan seperti yang digembar-gemburkan, tapi sebenarnya hanyalah anak angkat Suktan Kelantan suatu ketika dulu. Sultan Kelantan telah mengambil seorang anak angkat berbangsa Cina, dan di taruknya gelaran Nik bagi keturunan2 dia. Kesimpulannya, Nik bukanlah kerabat Sultan tapi campuran Cina. Heheh. Kalo ada Nik2 yang nk perbetulkan fakta ni silakanlah, sebab saya pon dapat pengetahuan ni dari Mak saya saja. Tidak disertakan dengan bukti2 sejarah. Pasal gelaran laian macam Wan, Tengku, Che tu tau la plak saya maksud dia.

Dengan ini saya memohon maaf atas kenyataan tidak benar dalam entry sebelum ini.

Best tol takda orang kat opis. Haha. 😛

Sehingga bertemu lagi…

-Fuad-

Bersedia! Ekonomi Malaysia Bakal Lumpuh..

Dikirim Februari 15, 2007 oleh Fuad
Kategori: Saja2

Salam pertemuan,

Beskal atau isteri.. Yang mana lebih disayangi? 😛

Peringatan: Bersedialah untuk kelumpuhan ekonomi Malaysia selama seminggu. Beli lah bekalan yang secukupnya untuk survive seminggu ni.

Teringat kat Bintulu dulu, memang town mati terus bila time Chinese New Year. Sume kedai tutup. Haha. Mati kutu dibuatnya. Supermarket pon tutup tu. Tak tahan. Aduh2. Mungkin kat Malaya ni effect dia tak seteruk tu. Tapi masih dapat buat pemerhatian, ekonomi Malaysia di tangan siapa. Haha. Hidup ………. Opss. 😉

Doakan saya berjaya sampai Kelantan bersama kereta Opel Kaddet ku itu. Chiaw.. (Nk balik antar kete kat workshop, maklumlah dah tua ni kene wat medical check-up selalu).

Sehingga bersua kembali..

-Fuad-

Mana Perginya Bijak Pandai Kita

Dikirim Februari 14, 2007 oleh Fuad
Kategori: Saja2

Salam pertemuan,

AWAS. Entry ini berstatus 18PAMengandungi unsur2 perkauman yang melampau. Tidak sesuai untuk tontonan umum.

Antara pemerhatian yang saya boleh tgk tentang perkembangan orang Melayu dalam bidang ilmu dan perniagaan.

  1. Rata2 yang bijak pandai lebih cenderung menjadi pendidik.
  2. Rata2 yang buat perniagaan lebih kepada teknologi yang sedia ada macam pertanian, internet, servis2 dan seumpamanya.
  3. Rata2 syarikat yang berteraskan teknologi, hanya jadi pengimport dan pemasar teknologi dari luar.
  4. Orang yang berdaya reka cipta hebat macam Zul Tek, produknya tak di komersialkan.
  5. Bagi syarikat orang melayu, tak banyak ditekankan perihal R&D. Tak pasti plak brapa peratus dana yang diperuntukan untuk itu.
  6. Kat Universiti, terdapat banyak ciptaan hebat yang hanya tersimpan dalam arkib perpustakaan untuk pelajar2 baru tiru pastu buat paper.

Betulke pemerhatian saya ni? Saya nk tegaskan, kalau betul pon memang tak salah. Malah bagus sekali.

  1. Baguslah orang pandai menjadi tenaga pengajar, ilmu tu akan diperkembangkan
  2. Sekurang2nya orang melayu dah ada kesedaran bisnes
  3. Itu dinamakan belajar dari yang lebih tahu
  4. Mungkin ciptaannya tak memenuhi syarat permintaan komesial. Namun ilmu beliau boleh diguna pakai.
  5. Dana sepatutnya dilaburkan pada berkara yang berpotensi menjana pendapatan dan risiko patut dipertimbangkan dgn baik.
  6. Kita ada bijak pandai yang mampu memberi sumbangan dalam perkembangan ilmu

Walk away message saya sebenarnya, teringin tengok satu syarikat dimiliki orang Islam yang mampu menjual teknologi. Bila jumpa member yang bijak2, cita2 nk jadi lecturer. Bila jumpa member yang otak bisnes cita pasal tanam pokok, ternak binatang. Saya pon sama.. Hahahak.. 😉

Saya: Mimpikan jumpa member mintak tolong pasarkan penemuan teknologi hebat.

Sehingga berjumpa lagi…

-Fuad-